Махмуд изгони делегацията на САЩ от заседание на ООН

DenNews.bg
23.09.2011
размер на текста:

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, известен с острия си език към западните държави и най-вече САЩ, изгодни американската делегация от заседание на ООН с критичния си език.
Не закъсня реакцията на Вашингтон и малко по-късно беше отправен официален протест срещу внушенията на иранския държавен глава. В изказването си Ахмадинеджат обвини САЩ и европейските страни, че се стремят към световно господство и чрез изказването си, построено върху поредица от въпроси, практически обвини американската страна за всички беди на човечеството, информира BBC, цитирана от news.bg.
Той упрекна САЩ, че са използвали терористичните атаки от 11 септември като повод за нахлуване в Ирак и Афганистан.
В изказването си Ахмадинеджад атакува и Съвета за сигурност на ООН, който според него неведнъж се е опитвал чрез санкции да получи от Иран информация за детайли от ядрената програма на страната. По думите му, съставят на Съвета за сигурност е „несправедлив и се нуждае от реформиране".
Агресивната реч на иранския президент предизвика остра реакция и от страна на британския премиер Дейвид Камерън.
Той подчерта, че Ахмадинеджад е пропуснал да спомене, че в собствената му страна се потиска свободата на словото, срещу участниците в мирните протести се прилага насилие, а тези, които се борят за по-добро бъдеще биват арестувани и подлагани на изтезания. Камерън подчерта също, че страните-членки на ООН са длъжни да се противопоставят на режимите, които потискат собствения си народ. Той призова Съвета за сигурност към решителни мерки по отношение на Йемен и Сирия.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети