Учители от ОУ „Н. Рилски” в Дупница започнаха протестите си

Педагози масово се готвят за внасяне на искове в съда срещу общината, настояват парите за заплати да си получат с лихвите

Даниела Методиева
21.09.2011
размер на текста:

Учителите от Дупница днес осадиха ОбС, но така и не получиха ясен отговор къде са им парите. Снимки: dennews.bg

След като днешната последна сесия на Общинския съвет в Дупница приключи, осуетена от неподчинението на учителите, педогазите от ОУ "Н. Рилски" в Дупница започнаха серията си от протести. За 1 час днес те стачкуваха символично и предупредително, а от 28-и септември преустановяват своята работа за неопределен период от време. Това обяви директорът на училището Бистра Стойкова след излизане от сесията на местния парламент.

Директорът на ОУ "Н. Рилски" Бистра Стойкова

Искането за днешния 1-часов протест е било внесено от учителите в ОУ „Н. Рилски” и Стойкова обясни, че тя няма как да спре хората си вече, които за пореден път остават без заплати и до за дълъг период от време. Това бе и причината те да внесат до Общинския съвет, в което искат от народните избраници да им бъде отговорено на няколко въпроса. А те са, защо по сметките на училището за месеците август и септември не са постъпили средства, след като същите са преведени от Министерство на финансите. Дължимата сума към момента е в размер на 174 000 лв. Педагозите питат и къде са получените пари за безплатни учебници, които също не са постъпили по сметките на общината. Оказва се, че през годините на мандата на този общински съвет и местно ръководство не е преведена нито стотинка за извънкласните дейностив училището. Учителите от ОУ Н. Рилски питат и кой задържа парите за целева стипендия на надарено дете в размер на 360 лв. Питат и кой носи отговорност за некачественото саниране на училището и откраднатите от изпълнителите предпазни мрежи, за които училището получава предписания за отстраняване.
След като на днешната сесия на местния парламент учителите бяха посрещнати с пълно неразбиране от страна на по-голяма част от общинските съветници и не получиха от кмета Атанас Янев ясен отговор за това къде са им парите, те обявиха, че ще заведат индивидуални искове в съда. В тях учителите ще настояват да си получат всички дължими от общината пари, както и лихвите за забавените заплати в продължение на цяла година.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети