Започна разпродажбата на "Алма тур"

dennews.bg
21.09.2011
размер на текста:

Активите на Алма тур ще бъдат разпродадени. Това обявиха от „Химимпорт" АД в потвърждение на вчерашната информация, че туроператорът е обявил фалит.

В прессъобщение на кредитора на Алма тур се казва, че „Химимпорт" АД , както и дъщерните компании от холдинга, никога не са проявявали интерес към активите на дружествата от групата на „Алма Тур". Както е навсякъде по света, при получаване на кредит, дадена фирма предоставя гаранция за този кредит, в случая фирмите от групата на „Алма Тур" са предоставили обезпечения към Централна Кооперативна Банка и България Ер, по свой избор.

Посочва се обаче, че от 2008 година насам, фирмите от групата на „Алма Тур" са в непрекъснато просрочие и финансова некоректност към националния превозвач България Ер. В началото на 2010 след обявяване неплащане на облигационната си емисия „Алма Тур" е финансирана от „Химимпорт" без никакви условия за съвместна дейност или участие във фирми от групата „Алма Тур".

От началото на 2011 туристическата компания е некоректна и към Централна Кооперативна Банка и ЗАД „Армеец". Въпреки товa, „Химимпорт"АД и дъщерните и дружества винаги са проявявали търпение в бизнес отношенията си с „Алма Тур".

От Химимпорт са категорични, че никога не са водени разговори за придобиване на активите на „Алма Тур" и съвместна дейност, към момента няма никаква перспектива в тази посока.

Подчертава се, че холдингът няма никакъв интерес да придобие дружество, не само с уронен престиж, а и злоупотребило с доверието на хиляди свои клиенти, заплатили своите почивки и билети чрез него.

Уточнява се, че имотите на Алма Тур, в процеса на съдебните дела ще бъдат обявени на търг и ще могат да бъдат закупени от всеки, съгласно процедурата, с цел погасяване на дълга на дружеството . По време и чрез изпълнение на съдебните процедури „Алма Тур" ще има възможност да заплати дълговете си.

В същото време ръководството на „Химимпорт" АД коментира, че фокусът се измества от основният проблем и никой не задава въпроса „Къде са заплатените от клиентите суми за билети и почивки?". В процеса на делото за несъстоятелност ще излязат достатъчно факти за пълните самолети и неизплатените задължения, се казва още в изявлението на дружеството. 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети