Бизнесмени, юристи, партийни лидери, бивши кметове и хирург напират за властта в Дупница

Даниела Методиева
20.09.2011
размер на текста:

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Дупница е шивашкият бос Методи Чимев, а за водач на листата за общински съветници хората на Бойко Борисов пуснаха на първото място собственикът на волейболния клуб "Марек Юнион Ивкони", на превозваческа фирма, регионален вестник и местно радио Ивайло Константинов. В листата на ГЕРБ се включи след дълги уговорки бившият кмет на Дупница от СДС арх. Асен Пилев. Друг бивш градоначалник също от СДС- д-р Панчо Панайотов пък се впусна в кметската надпревара. Той бе издигнат за кандидат-кмет на партията на Мария Капон ЕНП и стана водач на листата за общински съветници.
Столетницата заложи на лидера си Станислав Павлов, който ще бъде и водач на листата на БСП за общински съветници. Той бе и първият обявен партиен кандидат за градоначалник на Дупница, но представянето му мина вяло и дори в негово отсъствие. Съпартиецът им Първан Дангов пък се отлюспи съвсем от колегите си в местния парламент и изоставен от общинското ръководство на партията, реши да излезе сам на местните избори на 23-и октомври като кандидат за независим общински съветник, издигнат от Инициативен комитет. Изненада за БСП в Дупница се оказа кандидатурата на бившият председател на партията през 90-е години и общински съветник няколко мандата Владимир Владимиров. Като изпълнителен директор на ТЕЦ „Бобов дол” сега той вече нямаше избор и трябваше да пренебрегне своите политически убеждения и принадлежност към партията и да стане водач на листата за общински съветници на партия Лидер на прекия си шеф- енергийният бос Христо Ковачки.
Двамата неразделни атакисти Милен Попов и Методи Стойнев, които през четирите години на мандата на този парламент играха ролята на върли опозиционери и борци с Октопода, устремени заедно към местната власт, се разделиха безславно и то заради кандидатурата за кмет. Юристът Милен Попов си тръгна обиден и стана кандидатът на Дупница от партия „Нова сила”, която се свързва с името на Алексей Петров и открито го подкрепя като кандидат-президент. Милен Попов бе и последният регистриран кандидат-кмет, който дойде с листата си за общински съветници минути преди крайния срок.
Трактора пък заложи на свой кандидат в Града на барикадите и кандидатът на РЗС за кметския стол е хирургът д-р Тодор Пепелджийски.
Друг борец против мафията- таксиметровият бос Пламен Миланов също се устреми към властта и това стана часове преди крайния срок за регистрация. Ключовият свидетел по мегаделото срещу Братя Галеви се кандидатира за кандидат-кмет на Дупница от местната коалиция АБВ. Той ще бъде и водач на листата за общински съветници.
Бившият съратник на Милен Попов- лидерът на Атака в Дупница Методи Стойнев официално бе издигнат за кандидатът на Коалиция за промяна, в която влизат Атака, ВМРО и ДСБ.
След като стана ясно, че СДС няма да участва с ДСБ на местните избори, въпреки безрбойните срещи и уговорки, лидерът на сините Пламен Данаилов бе издигнат за кмет от коалиция с наименованието Съюз на десните сили-Дупница, в която влизат СДС, Гергьовден, БДС- Радикали и неправителствената организация „Бъдеще за ромите” на настоящата общинска съветничка Емилия Михайлова.
В битката за кметския стол на община Дупница се впуска и заместник-председателят на национално ниво на партия Българска социал-демокрация Радослав Радославов, който ще води и листата за общински съветници.
Юристът на Общинския съвет Йонко Гергов пък изненадващо се кандидатира за кмет на Дупница от Партия на зелените и стана водач на листата за общински съветници.
И един от кандидатите не успя да събере необходимия му брой подписи и се отказа от кметската надпревара. Това бе д-р Давидко Демиревски, който ще продължи да работи през следващите 4 години в своя УНГ кабинет в общинската болница в Дупница.
 

Крайният срок за регистрация на кандидатите за кмет на Дупница изтече тази вечер в 19 ч. Вече са ясни имената на всички претенденти, устремили са към стола на градоначалника,на който до приключването на местния вот, ще бъде зает от Атанас Янев. Той вече брои дните до освобождаване си от тази тегоба и дори е обещал да даде банкет, след като сдаде поста. Въпреки изключително лошото финансово състояние на община Дупница, към поста на градоначалника погледите са насочили бизнесмени, юристи, партийни лидери, бивши кметове и лекари.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети