Съветници в Кочериново се стиснаха за 600 лв. за образованието на 31 деца

Десислава Панайотова-Янкова
19.09.2011
размер на текста:

По принцип се гласува така. Само Кърков (отдясно) присъстваше на сесията в петък от цялата редичка. Снимка: Архив

Съветници в Кочериново бяха на път да провалят сформирането на две паралеки за пети клас в местното СОУ „Христо Ботев”, заради „непосилната” цена от 600 лв., които трябва да се преведат от общинския бюджет като дофинансиране на школото.
Изумление в колегите си предизвика съветничката от Стоб Татяна Андонова, която иначе е професионално свързана с културата и знанието, като читалищен секретар в селото. Именно тя открито се обявила против сфомирането на две паралелки от по 16 деца, което ще гарантира не само нормален учебен процес, но и възможността да се приемат още петокласници, ако такива се появявт на по-късен етап през настоящата учебна година.
При гласуването на комисия преди самата сесия на ОбС съветничката от Пороминово Босилка Шилегарска пък гласувала „въздържал се” по докладната.
Както вече писахме, сесията в петък беше пред провал, заради неявяването на част от съветниците. Колегите им си обясняват бойкота с опит за провал на сесията заради гласуването на докладната за избор на временен кмет на Кочериново за периода на изборите, тъй като и тримата от кметския екип са кандидати за кметове на предстоящите избори.
Според източници на dennews.bg, чрез останалото си влияние в общината отстраненият от съда кмет Костадин Катин е опитвал да наложи като временен кмет по изборите пиарът на общината Анелия Бараковска. По закон обаче длъжността може да се поеме единствено от заместник-кмет. Затова след като стана ясно, че и Катин и заместниците му Иван Минков и Райчо Калайджийски ще се включат в битката на изборите, Минков, който изпълнява длъжността кмет е назначил за зам.-кмет Даниела Кирова. Именно тя ще бъде временно изпълняващ длъжността кмет след излизане на кандидатите в отпуск до полагането на клетва на новоизбрания градоначалник.
„Отсъстващите съветници можеха да дойдат за гласуването на докладната за училището, а след това да си излязат, ако не желаеха да подкрепят докладната за временните кметове. Те обаче застрашиха въпроса с училището с лека ръка, въпреки че за сформирането на двете паралелки имаме разрешение от РИО-Кюстендил. Не е нормално да пестим пари от образованието. Още повече, че това са по-малко от 600 лв. за цялата учебна година”, коментира кметът Иван Минков.
„Гласували сме отпускането на хиляди левове за изготвянето на проекти, част от които така и не са се осъществили, а се стискаме за 600 лв. ли? Това не са много пари. Още повече щом са нужни за образованието на децата”, коментира и светникът от БСП Спиридон Качански.
На сесията в петък не присъстваха Босилка Шилегарска, Селвалдо Тущов, Илинка Вучкова, Величка Сотирова, а Татяна Андонова се появи минута след приключване на заседанието и не взе участие в гласуването.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети