Повторни разпити за гл.секретар на общината и разследващ полицай по делото за неизгодна сделка срещу кмета на Дупница

dennews.bg
16.09.2011
размер на текста:

На повторен разпит и очна ставка ще бъдат подложени днес главният секретар на община Дупница Валентина Филипова и разследващия полицай Йорданка Манасиева по делото за неизгодна сделка срещу кмета на Дупница Атанас Янев. Това ще стане на поредното заседание на Кюстендилския окръжен съд, чийто състав се председателства от съдия Йлонда Цекова.
Делото се води заради сключен анекс за за доставка на храни за „Домашен социален патронаж” и детските градини. По искане на защитата на Янев експерти трябва да представят тройно съпостяване на цените от офертата по договора за обществена поръчка, тези, които са изплатени на фирма „Тоби” по представените от управителя й фактури и цените на тържищата по това време.

Кметът на Дупница Атанас Янев е подсъдим за неизгодно сключен договор за малка обществена поръчка и анекс към него, с който общината е била ощетена с 9 517,40 лв.
За нарушението още през 2008 година Янев на Янев е бил съставен акт за административно нарушение от Агенцията за финансова инспекция.
Обвинителният акт срещу градоначалника е по чл. 282 от Наказателния кодекс. Янев е обвинен че е нарушил служебните си задължения, набавяйки имотна облага за фирма "Тоби" ООД- Дупница, собственост на общинския съветник от Дупница Стойчо Милев.
Според обвинението на 8 март 2008 г. градоначалникът анексирал сключен само 2 месеца преди това договор с фирмата. Контрактът бил за доставка на храни и перилни препарати за детските ясли, социалния патронаж, за столовото и диетичното хранене в
Дупница. Цените на стоките обаче били неколкократно завишени в анекса, след като за определянето им бил ползван седмичия бюлетин на стоковите борси и тържища.
Стойността на договора по оферта на община Дупница е 124 244 лева, без ДДС. По-късно с подписания анекс лимитът за доставка на храни до тази стойност отпаднал.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети