МВР, ДАНС и прокуратурата създадоха звено против купуване на гласове за изборите

dennews.bg
15.09.2011
размер на текста:

Днес вътрешният министър Цветан Цветанов, главният прокурор Борис Велчев и председателят на ДАНС Константин Казаков парафираха заповед, с която се създава Национално междуведомствено звено. То ще се ръководи от Емилия Пенева - прокурор във ВКП. В ръководството влизат още главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и Димитър Йорданов – заместник-председател на ДАНС. За изпълнение на задачите и за възникнали проблеми те ще информират заместник главния прокурор Валери Първанов, цялостната координация се поема лично Борис Велчев.
Целта на формирането на звеното от една страна е създаване на законосъобразна обстановка и ред, които да гарантират на гражданите провеждането на честни и свободни избори, а от друга – осигуряване на възможност за бързо и адекватно реагиране в рамките на закона срещу евентуални сигнали за нарушения.
Тези съвместни действия са още една форма и начин за превенция за недопускане на манипулирането на изборите, обясни министър Цветанов. Институционалното взаимодействие е разковничето на успеха и гаранция за преодоляването на тази порочна практика. Ще разчитаме на вече установеното добро партньорство с неправителствения сектор и медиите, с помощта на които можем да ограничим всички опити за контролиран вот, допълни още той.
Главният прокурор Борис Велчев поясни, че министър Цветанов е инициатор на идеята за създаването на междуведомственото звено. Тя е подкрепена от прокуратурата и ДАНС с ясното разбиране, че в периоди на политическо напрежение именно между институциите, имащи пряко отношение към спазването на закона, е наложителна силна координация. На базата на днешния документ ще бъдат разработени и изпратени до всички структури методически указания по разследването на процеса за купуване на гласове, допълни главният прокурор и изрази надежда, че те ще са една добра основа за една по-ефективна работа в разкриването и разследването на този вид престъпление. Няма да пренебрегнем нито един сигнал, подаден от граждани, медии или неправителствени структури, увери Борис Велчев и посочи, че на този етап има не малко присъди за извършени такива престъпления, но те не отговарят на обществения интерес.
ДАНС е създала нужната организация, анализирани са опитите, действията и са приложени добрите практики, натрупани през изминалия период, заяви председателят на агенцията Константин Казаков. Той обясни, че тези обобщени данни ще бъдат предоставени на междуведомственото институционално звено и ще послужат като база за по- ефективно противодействие на процеса за купуване на гласове.
Вниманието на трите институции ще бъде насочено преди всичко към най-рисковите населени места и малки общини, където се наблюдават определени икономически интереси и натиск на социално слаби хора. Целта е ограничаване на всички възможности за упражняване на контролиран вот, както и създаване на среда за гарантиране на свободата на гражданите да упражнят своето право на избор.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети