Кръвопролития в Северно Косово утре?

dennews.bg
15.09.2011
размер на текста:

Ще има ли кръвопролития утре в Косово. Това е въпросът, който стои на дневен ред в този регион на Балканите, след като и Прищина и Белград се заканиха, че ще се случи нещо че утре, когато властите възнамеряват да поемат контрола над двата гранични пункта, съобщава vesti.bg.


Сърбите в Северно Косово блокираха снощи главния мост на река Ибър в Косовска Митровица и преустановиха движението там.

На моста, който разделя северната от южната част на град Косовска Митровица, снощи е бил изсипан чакъл и така е било преустановено движението по него. Около двеста души са се събрали от северната страна на моста, за да гледат какво става.

По средата и от южната страна на моста е имало представители на Косовската полиция и на полицията на ЕУЛЕКС, които наблюдавали ситуацията в северната част на града. Обстановката засега е спокойна.

Косовският премиер Хашим Тачи обвини снощи Сърбия, че е подготвила план как с насилие да осуети намерението на косовските власти да поемат контрола над двата гранични пункта в Северно Косово.

"По напълно безотговорен начин Сърбия подготвя своите незаконни и престъпни структури с насилие да попречат на законните косовски власти да извършват своите гранични и митнически задължения", заяви Тачи на извънредна пресконференция в Прищина.

По думите му планът косовските полицаи и митничари да поемат контрола над пунктовете заедно с представителите на ЕУЛЕКС и КейФОР има подкрепата на НАТО и Европейския съюз.

Тачи е подчертал, че независимо от всичко косовските власти ще започнат прилагането на плана на 16 септември.

В същото време държавният секретар в сръбското Министерство за Косово и Метохия Оливер Иванович е оценил снощи плана на Прищина като нереален и е предупредил косовските власти да се въздържат от действия, които допълнително ще увеличат напрежението на север.

"Сърбите от Северно Косово са решени да не позволят това. Ако Тачи продължава с провокациите, ще види тази решителност. Той ще се изправи пред барикади, блокирани пътища и напрежение, което няма да е от полза за никого", подчерта Иванович.

Днес ще се състои заседание за Косово на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Сърбия и Русия. Снощи е било разгледано изпратеното от Сърбия до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун писмо, в което страната призовава ООН да попречи на властите в Прищина да прилагат отново сила в Северно Косово.

Заседанието ще бъде закрито. На срещата ще присъства сръбският външен министър Вук Йеремич. Йеремич е потвърдил, че такова писмо е изпратено до ООН и е напомнил, че Съветът за сигурност и международните мисии в Косово, които действат в съответствие с резолюцията 1244 - КейФОР и ЕУЛЕКС, носят отговорност за ситуацията в Косово.

В случай че бъде нарушена стабилността и има човешки жертви в резултат на изявленията на прищинските власти, че ще употребят сила в края на седмицата, "отговорността ще бъде на онези, които имат мандат да предотвратяват подобни стъпки", а това са преди всичко ЕС и НАТО.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен днес е в Косово, за да разговаря с представители на властите. Той има планирани срещи с ръководителя на КейФОР и премиера на Косово.

В същото време в Белград започва първият Форум по сигурността с основна тема "Балканите и глобалната сигурност - приликите и разликите помежду ни".

На форума, който ще бъде открит от президента на Сърбия Борис Тадич и ще продължи и на 16 септември, присъстват над 300 местни и чуждестранни представители. Има участници от ЕС и НАТО.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети