Пожар изпепели покрив на 2 къщи в центъра на дупнишкото село Бистрица

Повреден фризер предизвикал огнения ад, хората недоволстват от бавната реакция на пожарната и от тромавия тел. 112

Даниела Методиева
13.09.2011
размер на текста:

Пожар изпепели напълно покрива на 2 къщи в центъра на дупнишкото село Бистрица. Те са собственост на председателя на читалището, небезизвестния природозащитник в Дупнишко Симеон Михалков и Райна Михалкова и са разположени на калкан. Като причина на този етап се сочи късо съединение от включен стар фризер на тавана в частта от къщата, собственост на Симеон Михалков, но това тепърва ще се доуточнява.

Близо 2 часа огнеборци, собствениците и доброволци се опитваха да потушат огнената стихия, която се разрастваше много бързо. Къщата е строена през 60-те години на миналия век и е с гредоред. Насъбралите се на площадчето пред къщата близо 100 жители на село Бистрица недоволстваха от изключитело бавната реакция на служителите от пожарната и от тромавата система с въвеждането на тел. 112. След като хора от намиращия се в съседство магазин видели, че от покрива излиза пушек, първо се обадили на националния тел. 112. След това, докато обяснят за какво става точно въпрос, за кое село, и докато бъде известена по етапния ред и пожарната в Дупница, минали около 40 минути. През това време огнените езици опустошавали цялата покривна конструкция на къщата. За жалост много малка част от недоволстващите от пожарникарите се втурнаха да помагат, те предпочетоха да стоят настрани и да наблюдават трагедията на двете семейства. Къщата се намира до моста над река Бистрица, но тъй като тя почти е пресъхнала, нямаше как пожарните коли да пълнят резервоарите си от нея и трябваше на 2-3 пъти да търсят вода от други места. Когато бяха пускани в действие огромните и дълги маркучи стана ясно, че те са дефектирали, имат на места дупки и водата изтичаше по улицата. Към спасителната акция се включи и водоноска на дупнишкото ВиК. През това време на покрива на къщата пожарникари и двама-трима съседи хвърляха на двора и на улицата горящите греди на покрива, за да могат поне малко да намалят пожара, докато чакаха да дойде следващата кола с вода.

 Една от собственичките Райна Михалкова се утешава с това, че поне са живи и здрави всички, и че е засегнат само покрива от пожара.


Собственичката на една от къщите Райна Михалкова, която държи кафене на партерния етаж, обясни, че за пожара разбрала от съседите от отсрещния магазин малко преди 10 ч. тази сутрин. Първата й работа била да изключи тока от двете табла и веднага се обадила на пожарната.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети