Отменена сесия провали проект на община Бобов дол с македонски партньори

Десислава Панайотова-Янкова
12.09.2011
размер на текста:

Проект за 500 000 евро по Трансграничното сътрудничество между община Бобов дол и община Делчево, Македония е пред пълен провал, заради невъзможността на местния общински съвет да се събере и разгледа докладната за проекта.
След няколко преждевеременно прекратени заседания на местния парламент в Бобов дол, свиканата за днес сесия отново не се състоя, като този път повод за отлагането даде писмо от заместник-обласния управител Даниела Годинова, с което сесията беше спряна. Редовността на заседанието е опорочено още при свикването му, тъй като не е спазен законовият 7-дневен срок. Поканата за сесията е разпратена на 8 септември, което ознчава, че сесията е трябвало да бъде проведена най-рано на 15 септември. Освен това поканите са разпратени от заместник-председателя на ОбС Иван Георгиев, а не от председателя Нели Карипова.
„ОбС за пореден път доказа, че няма желание да работи. До момента са се натрупали около 40 докладни, като най-важните са тази за съвместния проект с Делчево и докладната за увеличаване на авансовите плащания за проектите за изграждане на водопровода в Мламолово и пътя от ТЕЦ „Бобов дол” до Коркина. Крайният срок за увеличаване на плащанията е края на септември, но за проекта с македонските партньори е 15 септември и това, че няма как вече сесия да се проведе, означава че ние излъгахме колегите от Македония и този проект пропадна”, коментира кметът на Бобов дол Грети Алексова.
Тя припомни, че преди време общината е загубила проекта за изграждане на информационен център и музей в Бобов дол, по който партньор е била друга македонска община.
„Затова още преди да започнем работа по този проект изрично попитах председателя на ОбС Нели Карипова дали има вероятност отново да пропуснем сроковете и дали въобще да се занимаваме с този проект, ако сценарият се повтори. Получих уверение, че няма да има проблем и започнахме работата по проекта, който е изключително тежък и се наложи хора от администрацията да работят и през уикендите. Ние бяхме готови още преди месец, като докаладната за съгласие на ОбС я внесохме още за миналата сесия, но и тогава не се стигна до гласуването й, защото заседанието пропадна след дадена почивка. Днес имахме надежда, че ще се гласува, но заместник-областната Даниела Годинова спря сесията. Най-вероятно по сигнал на Карипова”, обясни още Грети Алексова.
Споед нея трагедията е не само от пропандалия проект, който предвиждаше изграждане на информационен център в село Мала Фуча и екопътека до местността „Дланта на Крали Марко”, но и от загубата на доверие от страна на македонските общини за евентуални бъдещи проекти.
„А най-лошото е, че миналата седмица Карипова ме увери, че сесия ще има още на 9 септември, вместо това тя излезе в отпуск. Освен това тя ми постави условие, че ОбС няма да се събере докато не се платят заплатите на съветниците”, разкри още Алексова.
Под думите й, общинските съветници не са получили заплати за месеците май и юни, но осигуровките им са внесени, а възнагражденията начислени.
„Те най-добре би трябвало да знаят, че в момента финансовото състояние на общината не е добро и не би трябвало да поставят така нещата. Още повече, че ако за служителите в ОбА и общинското предприятие заплатите са единствен източник на препитание, то няма нито един безработен общински съветник. Те обаче явно работят най-добре когато се касае за личната им изгода. Промениха правилника така, че да получават заплата независимо дали има сесия или не. И се стигна до там да не се провеждат заседания на ОбС, защото така не се налагат санкции на отсъстващите и всички си прибират заплати-над 300 лв. на месец”, казва още кметът.
Според председателят на ОбС Нели Карипова тя няма никаква вина за пропадането на заседанието днес, тъй като освен че не бил спазен срока то било свикано от заместника й Иван Георгиев.
„Георгиев беше превишил правата си, защото по правилник може да свика сесия, само след като е писмено умълномощен за това от мен. Ако днес беше проведена сесия след това решенията така или иначе щяха да бъдат отменени. Не е истина, че съм уверявала Алексова, че сесия на 9 септември ще има, тъй като предварително знаех, че ще изляза в отпуск по лични причини. А доколкото аз знам Иван Георгиев е свикал заседанието в нарушение на правилника и закона срещу обещанието, че ако има сесия съветниците ще получат заплатите си”, обясни от своя страна Карипова.
Според нея работата в ОбС не боксува и едно от доказателствата е, че част от докладните са „престояли” в общинска администрация над половин година. „Нали ако бяха спешни би трябвало по-бързо да бъдат придвижени...”, смята тя.
Председателят на ОбС каза още, че сесия най-вероятно ще има на 21 септември.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети