Художник нареди в Дупница шахматни фигури върху платна

Даниела Методиева
10.09.2011
размер на текста:

Шахматни фигури върху големи платна показа на изложбата си в Джамията в Дупница днес художникът Спаркат Паскалевски. Преподавателят по история на изобрадзителните изкуства в Шуменския университет си призна, че е изрисувал шахматните фигури върху 25-те платна само за 10 дни, но преди да се захване с четката е обмислял идеята си близо половин година. Всеки, който посети изложбата ще види изрисувани 6-те фигури от шах-мата под формата на древни фигурки.

 

И тъй като Спартак Паскалевски живо се интересува от праисторическото изкуство, е избрал именно този начин за изобразяване на всяка от фигурите.
И тъй като посоките на движение на шахматните фигури върху дъската са точно четири, изложбата е озаглавена „Напред, назад, наляво, надясно”.
Спартак Паскалевски обясни, че всъщност тази изложба представлява една метаморфоза на играта шах, която може да бъде политическа или лична. И като всяка игра и те имат правила, въпреки, че се дава свобода за всякакви комбинации. Точно това е и причината на някои от платната художникът да е избрал да събере и по две фигури- на царя с пешката, или с рицаря.
Животът е една непрекъсната игра, защото човекът непрекъснато стои пред избор, смята художникът.
Повече от изложбата можете да видите в рубриката ни „Денят в снимки”
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети