Сейф призова Либия към джихад

DenNews.bg
01.09.2011
размер на текста:

Сейф ал Ислам

Вторият син на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам призова либийците към джихад срещу размирните плъхове. Поне това твърди сирийска телевизия, която разпространи аудиозапис с изказване на Сейф, който е сочен за наследник на Кадафи, информира news.bg.
Изказването на Сейф ал Ислам идва часове след като неговият брат Саади обяви, че му е възложено официално да преговаря с либийските бунтовници, коментира „Ал Джазира".
Според АФП двете послания показват паниката сред остатъците от бившата върхушка около Муамар Кадафи.
„Ние искаме да кажем на нашият народ, че ние сме живи и здрави. Лидерът ни е в отлична кондиция. В Сирт имаме над 20 000 въоръжени младежи, които са готови да се бият. Аз искам да призова нашите младежи да се обърнат срещу плъховете, заяви Сейф ал Ислям. Той все пак не посочи къде се крие баща му.
Междувременно Преходният национален съвет на либийските бунтовници отхвърли идеята за изпращането на всякакъв вид чужда военна сила в страната, съобщи БиБиСи, позовавайки се на пратеника на организацията за Либия.
Въстаниците са категорични, че могат да гарантират сигурността в страната без помощ отвън. Бунтовниците са склонни единствено на помощ при създаването на полицейските сили в Либия.
От своя страна генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че народът на Либия очаква помощ от международната общност и поради тази причина е необходимо възможно най-скоро да бъдат изпратени служители на организацията, които да действат под мандата на Съвета за сигурност.
Бан ки Мун припомни задълбочаващата се тежка хуманитарна ситуация в африканската страна, особено в района на столицата Триполи. Около 60% от населението на Триполи е без вода и санитирани условия, изтъкна Мун.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети