Част от Дупница се топли с газ още през тази зима

В началото на есента „Рила газ” пуска в експлоатация изградената до момента мрежа в града

DenNews.bg
01.09.2011
размер на текста:

Още през тази зима дупничани ще могат да забравят неволите с отоплението на твърдо гориво и високите сметки за ток като се възползват от предимствата на природния газ.
В началото на есента „Рила газ” планира да пусне в експлоатация изградената до момента мрежа в града.
Абонатите ще плащат два пъти по-малко, за да отопляват дома си, да разполагат постоянно с топла вода и да готвят на бързо загряващи се котлони, а предприятията в региона ще намалят значително енергийните си разходи, изчисляват от компанията.
Отоплението с природен газ е с 53% по-изгодно от това с електрическа енергия, 87% по-икономично от това с пропан-бутан и 100% по-евтино, отколкото при използването на дизел, показват данните на „Рила газ”.
За апартамент от 75 кв. м., средното годишно потребление е около 1 100 куб. м. Това означава, че при цена на природния газ от 759,03 лв. на 1 000 куб. м. (към 31.08.2011 г.), разходът за 12-те месеца на календарната година възлиза на общо 834,93 лв. Така едно домакинство би плащало по около 100 лв. месечно през зимата и по около 40 лв. през лятото.
Всеки, който желае да премине на природен газ, трябва да инсталира съответните газови съоръжения в дома си. Цените им зависят от избрания модел на отоплителните уреди, големината на жилището, необходимостта от тяхното цялостно или частично изграждане. Сумата варира между 1000 и 4000 лв., за цялостно преоборудване. За да облекчи бъдещите си абонати, които не разполагат с пълната сума, „Рила газ” е договорила преференциални условия за получаване на банкови кредити за период от 5 до 10 години.
Таксата за включване към мрежата на Рила газ се заплаща еднократно и е в размер на:
-398 лв. за битови потребители;
-1 488 лв. за административни потребители;
-3 145 лв. за индустриални потребители.
Домакинствата, които ще имат възможност да отопляват домовете си по икономичен и екологичен начин от началото на следващата година, са част от живеещите на ул. "Хемус", ул. "Верила", ул. "Клисура", ул. "Клокотница", ул. "Христаки Павлович", ул. "Русалка", ул. "Неофит Бозвели", ул. "Цар Освободител", ул. "Разметаница", ул." Арачийски мост", ул. "Тютюнева долина", ул. "Чаталджа", ул. "Стефан Караджа", ул. "Антим Първи", ул. "Велико Търново" и др.
До края на 2012 г. „Рила газ” планира да газифицира целия град, като положи и останалите 77,4 км. от мрежата си.
Освен в Дупница, компанията започва да подава газ в още четири града от Югозападна България – Благоевград, Перник, Враца и Радомир. В Сандански това е предвидено да се случи в началото на 2012 г.
Компанията стартира изграждането на газоразпределителната мрежа на Дупница през юни 2010 г. До момента има положени 18 км газоразпределителна мрежа. Инвестицията, необходима за нейното изграждане, е направена изцяло от компания „Рила газ” и възлиза на около 7 млн лв.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети