Сините с шефско място в ОИК-Сапарева баня благодарение на БСП, ДПС обжалва

DenNews.bg
09.08.2011
размер на текста:

Консултациите се водеха от кмета Сашо Иванов. Снимки: dennews.bg

С подкрепата на БСП заместник-председателското място в Общинската избирателна комисия в Сапарева баня ще бъде заето от представител на Синята коалиция, което моментално доведе до закана за обжалване на протокола от днешните консултации от страна на ДПС.
Горският Александър Алашкинов от ГЕРБ ще бъде председател на ОИК, секретар-адвокат Йорданка Наумова от БСП и зам.-председател ще бъде Ваня Митина от Синята коалиция.
От ГЕРБ не се притесняват, че шефското място няма да бъде заето от адвокат, защото четирима от техните хора в ОИК са юристи, обясни кандидатът за кмет от герберите Калин Гелев, който представляваше партията на консултациите днес.
„Разбира се, че ще обжалваме. Не е редно партия, която има само едно място в ОИК да иска място в управлението на комисията. Ние искаме секретарското място”, обясни след заседанието областният представител на ДПС Анна Благоева. От партията на Сокола предложиха за секретар на ОИК адвокат Сашо Янев, но единствено НДСВ в лицето на председателя на местния парламент Венчо Златанчев подкрепи кандидатурата. Така секретарското място отиде в БСП с подкрепата на сините, ГЕРБ и „Атака”. След като не успя да получи подкрепа за секретаря, Благоева поиска зам.-председателското място, но и там получи само два гласа-своя и на Златанчев. БСП, ГЕРБ, Синята коалиция и „Атака” гласуваха за Ваня Митина.
Всъщност самите договорки минаха за отрицателно време, диктувани в скоростно темпо от кмета Сашо Иванов, който на няколко пъти питаше „готови ли сме” и за малко щеше да изпрати решението за разпределението на председателското, зам.-председателското и секретарското място в ЦИК без въобще да бъде гласувано от представителите на партиите. Лекото объркване настъпи след като напълно единодушно всички подкрепиха разпределението на местата-8 за ГЕРБ, по три за БСП и ДПС и по едно за „Атака”, Синята коалиция и НДСВ, както и предложението ГЕРБ да заеме председателското място.


Към мястото на зам.-председател и секретар обаче изявиха желание по повече от една партия и преди да бъде гласувано Иванов реши, че ЦИК ще подреди местата.
На консултациите ГЕРБ бяха представенлявани от Калин Гелев, „Атака”-от кандидата за кмет Георги Попниколов, ДПС-от Анна Благоева, БСП-от Ботьо Коритаров, Синята коалиция-от Марта Желязкова и Росен Тимчев с един глас.
Всъщност „Атака” също поискаха зам.-председателското място, но получиха само един глас-своя.
Утре ще бъдат утвърдени имената на всички членове на ОИК.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети