Рила прави общностен център за семейства в риск с пари от Световната банка

Десислава Панайотова-Янкова
09.08.2011
размер на текста:

Общностен център за деца и семейства в риск ще бъде изграден в Рила с пари от Световната банка за развитие, а до края на годината в хазната трябва да влязат около 8 милиона лева по общо шест спечелени проекта, по които договорите за изпълнение и финансиране вече са подписани.
Центърът за деца от 0 до 3 г., от 3 до 7 г. и семейства в риск е на стойност 507 383 лв., в които влизат както ремонтът на ОДЗ „Дора Миладинова”, където ще се настани центърът, така и издръжката на персонала за една година. Социални работници, психолог, педагог, логопед, медицинска сестра, педиатър, юрист, медиатори, учител, рехабилитатор и акушерка ще работят в центъра, чиято основна цел е формиране и развитие на родителските умения, предлагане на семейни и здравни консултации, интеграция на деца със специални образователни потребности, изостанало интелектуално развитие и двигателни проблеми.
Семейства без деца или многодетни родители също ще получават подкрепа в центъра, който пък ще обхване населението както на община Рила, така и на общините Кочериново и Бобошево.
Самият проект „Инвестиции за бъдещето” беше спечелен от община Рила пред Министерство на труда и социалната политика, а финансирането е безвъзмездно от Световната банка.
Другата голяма гордост на кметския екип е подписаният договор за финансиране на ремонта на централна градска част със 100% безвъзмездно финансиране. Проектът, който предвижда подмяна на уличното осветление, изграждане на нови тротоари и настилки е на стойност 710 832 лв., 80% от които са от ЕС, а 20% от държавния бюджет, беше спечелен по програма ФАР по Трансграничното сътрудничество съвместно с община Кочани.
227 525 евро влизат в Рила по спечеления проект „Еднакви в културните различия” по Трансграничното сътрудничество България-Македония.
4 831 106 лв. ще бъдат отпуснати от ДФ „Земеделие” по оперативна програма „Развитие на селските райони” за изграждане на пречиствателна станция и канализация на село Смочево.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети