„Атака” и ДПС в съюз срещу мераците на ГЕРБ за две шефски места в ОИК-Бобов дол

Десислава Панайотова-Янкова
08.08.2011
размер на текста:

Без решение приключиха консултациите в Бобов дол. Снимки: dennews.bg

Апетитите на местните представители на ГЕРБ в Бобов дол за две ръководни позиции в Общинската избирателна комисия не само извадиха извън релси политическия ветеран от БСП Валери Радлев, но съюзи „Атака” и ДПС.
И с две почивки за по цигара, и разговори в ъглите днешните консултации не успяха да излъчат окончателният състав на ОИК след като представителите на НДСВ и Синята коалиция застанаха зад искането на ГЕРБ, а ДПС, „Атака” и БСП се обединиха около предложението председателят, заместникът и секретарят да се разпределят между трите партии получили най-много гласове на последните парламентарни избори-БСП, ГЕРБ и ДПС. Така с три срещу три гласа решението за състава на ОИК не можа да бъде взето на местно ниво и последната дума ще бъде на Централната избирателна комисия, където утре ще бъдат изпратени всички постъпили предложения и имена.
Всъщност никой от политическите представители не оспори правото на ГЕРБ да излъчат председател на ОИК. Напрежението обаче ескалира заради другите претенции на герберите, които бяха представлявани от д-р Борислав Дашков. Антон Илиев представляваше НДСВ, Силвия Иванова-Синята коалиция, Валери Радлев-БСП, Стоичко Стоянов-„Атака” и д-р Латиф Ананов-ДПС.

Валери Радлев


Ананов, Радлев и Стоичко Стоянов се обединиха около предложението председателят да е от ГЕРБ, зам.-предсседателят от ДПС, а секретарят от БСП.
Д-р Дашов обаче, подкрепен от НДСВ и Синята коалиция не отстъпи от двата варианта. Единият- и председателското и зам.-председателското място да са на ГЕРБ, а секретарското на БСП и втория вариант-предстедател от ГЕРБ и секретар от НДСВ. Според д-р Дашков заради претенциите на трите най-силно представени политически партии не може да се пренебрегва факта, че НДСВ имат представители в Европарламента и това е достатъчно за включването на жълт представител в управителното тяло на ОИК.
„Такава наглост никога не е имало. Искането за две места от ГЕРБ е гавра. Като сте почнали така най-добре ГЕРБ да си нареди 17-те места само за свои хора, а ние другите да се оттеглим. Когато БСП беше управляваща партия печелехме с много по-големи проценти от ГЕРБ, но никога не сме си позволили да се гаврим с другите партии по този начин. Трябва малко морал да има...”, разгневи се Радлев и дори подкупното предложение на д-р Дашков социалистите да подпишат предложението на ГЕРБ, което им гарантира исканото секретарско място не го спечели на страната на герберите.
„Не може така. Щом ГЕРБ, БСП и ДПС имат най-много депутати те ще си поделят трите места. Как може сините и НДСВ да имат претенции въобще”, заяви още Радлев.
Д-р Ананов също изтъкна, че не може ГЕРБ да имат най-много места в 17-членната ОИК, пък и да искат две от шефските позиции.
„Защо не отстъпвате? „Атака” отстъпва на ДПС, а ГЕРБ си държи на своето?! Ние отсъпваме, защото правото е на страната на ДПС в случая”, къде на шега, къде на сериозно каза и Стоичко Стоянов от „Атака”.
Конфликт се разпали и около опитите на представителят на ГЕРБ Красимир Васев да изкаже мнение по време на консултациите. Тъй като той обаче не беше с право на глас веднага беше скастрен от Стоянов и Радлев да ходи да се изказва на друго място. Васев просто искаше да защити името на адвокат Десислава Златкова, която НДСВ се опита да наложи за секретар.
 

Алексова и гл. секретар на общината искат работеща комисия.

В една от почивките пред залата Васев се опита да спечели с приятелски разговор представителите на „Атака” и ДПС за кандидатурата на Златкова с думите: „познавам Деси от дете и съм убеден в нейния професионализъм и качества”.
Това обаче само спечели подигравките на Стоянов, който със смях посъветва Васев „дори и памперсите да си й сменял не ми я рекламирай”.
Главният секретар на община Бобов дол и кметът Грети Алексова многократно напомниха, че ги интересува само Общинската избирателна комисия да е от хора с възможности, защото при предишни избори е имало членове, които не само, че не са разбирали спецификата на работата, но и въобще не се явявали на работа.


 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети