НАСА видя следи от течаща вода по повърхността на Марс

DenNews.bg
05.08.2011
размер на текста:

Следите изчезват през зимата. Снимки: NASA

Следи от течаща вода са заснети по повърхността на Марс и дават поредната доза надежда, че на планетата може да съществува живот.
Агенция "Ройтерс" припомня, че НАСА е открила следи от вода на Марс още преди десетина години, а наличеито на полюсни шапки от лед е известно на хората от векове.


Сега при анализирането на снимки, направени от орбиталния апарат Reconnaissance Orbiter, отвели специалистите до заключение, че тъмните следи, които виждат по някои склонове между късната пролет и ранната есен, всъщност са оставени от течаща вода. Тези дири изчезват през студените зимни месеци, информира dnevnik.bg. Те са с ширина между 0.5 и 5 метра, дълги са стотици метри и в някои случаи заобикалят препятствия и се сливат помежду си. Дирите са забелязани на стръмни склонове, предимно такива, които са обърнати към екватора на Марс.
"Това е най-убедителното ни доказателство досега за наличието на Марс на вода в течната й форма", казва Филип Кристенсен. Той е геофизик от Щатския университет на Аризона и участва в пресконференцията на НАСА в четвъртък.
Колегите му от агенцията смятат, че ако наистина на тази планета има течаща вода, то тя би трябвало да е леко солена. Това е едно от възможните обяснения защо тя не замръзва при температури, които дори през марсианското лято остават много ниски.
Статията на учените е публикувана в списание "Сайънс", но не дава обяснение за евентуалния източник или за механизмите, изкарващи водата на повърхността.
За съмняващите се в идеята за течаща вода сега ще е по-трудно да я оборят. Според тях не е изключено тъмните дири да остават от свличането на прах по повърхността и оголването на по-тъмен пласт отдолу. Според учените вярващи, че следите са от вода, ако те са дело на прах би трябвало да се случва по-често, а не според хода на сезоните.
Според скептиците, ако на планетата наистина има вода в течна форма, тя би трябвало да остава под повърхността, защото атмосферата е толкова рядка, че ако беше отгоре, бързо щеше да се изпари.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети