Либийските бунтовници не щат помощ от ООН

dennews.bg
31.08.2011
размер на текста:

Преходният национален съвет на либийските бунтовници отхвърли идеята за изпращането на всякакъв вид чужда военна сила в страната, преадае БиБиСи, позовавайки се на пратеника на организацията за Либия, съобщава news.bg.
Причината за отказа от страна на въстаниците е тяхната увереност, че могат а гарантират сигурността в страната без помощ отвън. Единствената, на която биха искали да разчитата е при създаването на полицейските сили.
Очакваме да ни отправят питане за оказване на съдействие при създаването на полицейските структури в Либия. Но е повече от ясно, че либийците желаят да избегнат изпращането на всякакъв вид миротворчески сили илинаблюдатели, заяви специалният пратеник на ООН за Либия Иън Мартин.
Споре него най-голямото предизвикателство за ООН ще е организирането на демократични избори. В Либия не съществува спомен за избори, липсва изборен механизъм, няма изборна комисия, история на политическия живот, независимо гражданско общество. Едва в последно време няколко независими медии се опитват да съществуват, изброи Мартин.
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че народът на Либия очаква помощ от международната общност и поради тази причина е необходимо възможно най-скоро да бъдат изпратени служители на организацията, които да действат под мандата на Съвета за сигурност.
Бан ки Мун приветства решението на СС на ООН да деблокира част от активите на правителството на Муамар Кадафи и те да бъдат предадени на бунтовниците. Той обясни, че неколкократно е разговарял с председателя на съвета на въстаниците Мустафа Абдул Джалил за бъдещето на страната и добави, че тези консултации ще продължат с международна конференция за оказване съдействие на Либия. Срещата ще се състои в Париж на 1 септември.
Бан ки Мун припомни задълбочаващата се тежка хуманитарна ситуация в африканската страна, особено в района на столицата Триполи. Той настоя за активни действия от страна на Съвета за сигурност на ООН, който по думите му трябва да отговори на исканията на бунтовниците за оказване на помощ.
Около 60% от населението на Триполи е без вода и санитирани условия, изтъкна Мун.
Преди дни стана ясно, че огромна част от хуманитарните доставки за Либия, сред които голям брой медицински стоки, са били откраднати и скрити от верни на Кадафи, припомня БиБиСи.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети