Фирмата на Сашо Иванов усвоила пари за защитна стена срещу недовършена работа

Десислава Панайотова-Янкова
31.08.2011
размер на текста:

Адвокат Красимир Ранов и Спас Паланков.

Частни фирми, включително и тази на съпругата на кмета на Сапарева баня Сашо Иванов „Сима” са усвоили пари за изграждането на защитна стена в квартал „Гюргево” без обаче работата да бъде завършена. За това сигнализира кандидатът за кмет на Сапарева баня от РЗС адвокат Красимир Ранов, чието съдействие потърсили семейство Паланкови.

15 коли до момента са се "насадили" след скок от улицата в двора на семейството.


Случаят има години предистория, изпълнен е с мигове спиращи дъха и много въпроси без отговор.
Въпреки изтеклите пари към защитната стена на улица „П. Р. Славейков” в квартал Гюргево, семейството на Спас Паланков продължава да живее в страх.

 

Защото за 14 г. в имота им са паднали 15 коли, като на два пъти на косъм от смъртта се е разминала съпругата на Спас.

 

Проблемът възниква след като за Сапарево е изграден нов път и нивото му се вдига значително над имота на семейството, който първоначално бил на една равнина с шосето. Скоро след това в двора катастрофира първата кола, зад чиито волан седи сегашният главен финансист на общината Калинка Андреева.
„Аз я измъкнах от колата. Беше уплашена и веднага каза, че ще съдейства да се изгради подпорна стена, която да ни защити от подобни инциденти. От тогава до днес сме си говорили стотици пъти, ходил съм сто пъти и при заместник-кмета Васил Маргин и при кмета Сашо Иванов, но представете си, че те имат наглостта да ми кават: „Това си е твой имот, пари няма. Ходи в министерството да искаш пари”. Ама нали ако проблема е мой, значи и пътя е мой. Тогава да взема да сложа една бариера и да събирам такса”, обяснява Спас Паланков и казва, че това което иска е общината да си довърши работата.
„Тези обяснения са напълно неоснователни и говорят за абсолютно пренебрегване и потъпкване на правата на жителите в общината. Пътят е общинска инфраструктура и изграждането на подпорната стена е работа на общината. Паланков винаги е съдействал на общината и дори е готов да помага на майсторите, което не му е работа, само и само да защити семейството си”, коментира адвокат Ранов.
И наистина при последния разговор в общината зам.-кметът Васил Маргин казал на Паланков, че няма пари, но би могъл да изпрати двама майстори, но само ако Спас им помага в работата. С извинението, че няма пари Маргин, бил готов да даде за стената и няколко метра мантинела, която стояла на склад в общината.
„И защо се стигна до тук?! Защото и ние и Райко Попов, който живее малко по-нагоре и има същия проблем, сме обикновени хора. Бедни. Нямаме фирми, с които да спонсорираме кмета и сме оставени на произвола на съдбата. Представете си наглостта им до къде стигна, като на стената при нас беше поставена предпазна метална ограда. Преди три години обаче

 

Общината изпрати работници и свалиха металната ограда, за да я сложат при къщата на Даниела Ценева, която работи в пътното

 

Спас е укрепил двора си с подръчни средства, след като металната ограда отива пред дома на друго семейство, където обаче няма нито една катастрофа.

Техен човек е и нея я уредиха, макар че катастрофите стават в нашия имот, а при нея няма нито един инцидент. А и защо на нея не казаха да ходи да си намери пари за оградата”, ядосва се още Спас.
В двора си семейството поддържа зеленчукова градина, но съпругата на Спас не смее да ходи по лехите, защото на два пъти коли са падали на сантиметри от нея.
„Внуците ми се смеят, че два пъти вече късмета ми е проработил, но май ми е писано да ме убие кола...в собствения двор. Знаете ли как се уплаших, когато една кола падна досами мене. Не смеех да видя има ли живи хора вътре. Момчето беше цялото в кръв и още повече ме уплаши. Като видя внуците да играят из двора сърцето ми спира”, обяснява жената.
Спас е поставил две ламарини над бетонната стена.
„Не че може да ни спасят и нас и шофьорите, но поне да им указват, че има опасност”, казва той и не може да си обясни как парите са били усвоени без стената при неговия имот и при къщата на Райко Попов да са завършени.

Оградата пред къщата на Райчо Попов също не е довършена.


„Фирмата на кмета, която сега е на жена му, „Сима” докарваше тука бетона и машини, като подизпълнител. Айде сега прокуратурата да ги провери тия договори и фактури. Защото Иванов ми каза, че за „моята” стена е дал 80 000 лв. Ама първо стената не е моя, а на общината. Второ като човек дето си плаща данъците и цял живот съм работил, парите дето е дал Иванов са мои и на хората, а не ги дава той от джоба си.

 

А с 80 000 лв. аз ще вдигна цяла къща!”, казва още Спас.

 

На тръгване от дома на Паланкови адвокат Ранов изпитва с автомобила си оставено от общината предизвикателство, което допълнително създава риск от катастрофи.

Това е оградата, която е трябвало да пази дома на Паланкови. Сега е пред друг имот, след разпореждане на кмета Сашо Иванов.


В самото начало на улицата висока канавка пречи на нормалното преминаване на колите и кара шофьорите да правят резки маневри, като създават опасност да нахлуят в имота на Паланкови.
 

Като капак на опасността от инциденти е и тази канавка, която е оставена прекалено висока и шофьорите предприемат рисковани маневри, за да я избегнат.

„С подписка от цялата улица едва принудихме общината да ни прокара каналзация. Сложиха някакви тесни тръби, не оправиха канавките и сега при всеки дъжд водата се връща. Освен че е опасно за колите канавките не са качествени”, обяснява още Спас.
„Проблемите в общината са много. Това общинско ръковдство доказа, че не може да се справи с истински значимите за жителите проблеми. А точно такива малки житейски проблеми са в основата на големи трагедии и социални несправедливости, които превръщат живота на хората в редица от препятстрия, докато кметове и администрация представят проекти за милиони, схеми и инвестиции. За жалост от 8 г. нищо от тях не е подобрило живота на хората. Нека всеки, които има проблем ме потърси, защото само като решим малките проблеми ще променим обществения живот към по-добро”, обяснява кандидатът на РЗС за кмет на Сапарева баня Красимир Ранов.
 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети