Японският посланик благослови геотермалната централа в Сапарева баня

Десислава Панайотова-Янкова
30.08.2011
размер на текста:

Кихачиро Нижиура и Сашо Иванов подписаха договорът в екземпляри на български и английски език. Снимки: dennews.bg

Японският посланик Макото Ито благослови строежа на геотермална централа в Сапарева баня, като лично присъства на подписването на мeморанум за учредяване на съвместно дружество между японските инвеститори от „Аквафарм Лимитед” и общината. Церемонията днес беше втората крачка към реализирането на инвестиционния проект на голямата токийска компания за изграждане на топлоелектрическа централа с минерална вода, бази за балнеология, туризъм и спа, развитие на селско стопаснство, земеделие и животновъдство.

 


И ако днешното гостуване в Сапарева баня беше първото за япоснкия посланик, то президентът на „Аквафарм Лимитед” Кихачиро Нижиурап и председателят на Българо-японското дружество за приятелсто Акико Игайя вече се чувстват у дома си при посещенията в курортния град.
„България е моята втора родина. Чувствам се прекрасно в Сапарева баня. Най-прекрасното нещо в България са плодовете и зеленчуците, но и гостоприемството и топлината на българите”, подчерта Игайя.
От своя страна Макото Ито обеща да гостува често в Сапарева баня, като се възползва от близкото разположение до столицата.
„Обещавам, че ще идвам често тук и така ще приобщя още хора. Надявам се този проект да се превърне в пилотен за България и да бъде пример и за други общини, защото минералната вода е невероятно богатство, което до момента не е било използвано тук. Аз съм убеден, че може да привлечем както туристи, така и още инвеститори от Япония”, обясни Ито.
Съвместното дружество между община Сапарева баня и инвестоторите ще се казва „Аква Германея”, като 66% от дяловете ще бъдат за японците. За учредяването е необходимо решение на Общински съвет. Подписаният днес меморанум предвижда изграждане на геотермална централа, използването на минералната вода за балнеология и спа, както и отполение на домакинставата и обществените сгради, развитие на „зелената енергия”, селското стопанство, земеделието и животновъдството.
Впечатление днес направи, че кметът

Сашо Иванов продължи линията си да съчетава полезното с приятното и покрай обществените ангажименти да свършва по нещо и за бизнесмените в общината.

Посланикът на Япония Макото Ито (вляво) обеща често да гостува в Сапарева баня.

И ако при първото посещение на японските инвеститори през месец май набързо прекъсна пресконференцията с жест, че няма време, за да ги откара на откриването на частните басейни при банята в Сапарева баня, днес меморандумът беше подписан в хижа „Планински езера”, а обядът беше организиран в хижа „Магнолия”. И двете бази в Паничище са собственост на руските инвеститори, които завладяха почти всички апетитни имоти в Сапарева баня и Паничище, сред които и Сухото езеро. Използванят до преди години за ученически и спортни лагери терен в момета се застроява. Управителят на обектите на руските инвеститори, известни просто като руснаците, Петър Чучуганов, който е и общински съветник, беше първият който Сашо Иванов представи на японските гости. И то в качеството му на управител, а не на общински съветник.

Съветниците бяха извозени с автобусче до Паничище.


Почти всички съветници, включително и председателят на ОбС Венчо Златанчев, присъстваха на церемонията по подписването на мораториума. И явно, за да се избегне неловката ситуация от гостуването през май, когато част от тях пропуснаха срещата и така вбесиха градоначалника, днес те бяха качени до Паничище с училищен автобус.
Самият Венчо Златанчев приветства японските гости с леко треперещ от притеснение глас. Както той, така и Сашо Иванов на няколко пъти подчертаха, че най-важното за тях е, че японските инвеститори са известни с точността и прецизността си и почти никога не се провалят.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети