Гаф от незнание отведе в задънена улица преговорите за състава на ОиК в Дупница

Топката отива в ръцете на Централната избирателна комисия, тя решава кой секретар, кой заместник-председател

Даниела Методиева
03.08.2011
размер на текста:

Гаф, породен от незнание, отведе в задънена улица преговорите между партии и коалиции в Дупница днес за определяне състава на Общинската избирателна комисия. Сега топката отива в ръцете на ЦИК, която трябва да прецени кой ще бъде заместник-председател и кой секретар.
Днешната среща започна и приключи за броени минути мирно и тихо, след като гласуването бе уговорено предварително между партиите и коалициите. Председателското място в общинската избирателна комисия бе поискано от ГЕРБ и то ще бъде заето от юристката Десислава Стоянова.

Пламен Данаилов и Емануела Кацарска (отляво- надясно) се оказаха причина за проваляне на предварителните уговорки.  


Червените поискаха секретарят да бъде техен и това да е адвокат Вера Соколова, която от години заема това място. Лидерът на Атака Методи Стойнев настоя то да бъде заето от техен човек и това да бъде Гергана Йорданова. И точно от тук започна и гафът, който бе открит едва след края на заседанието и подписването на протокола от юристката на общината Анастасия Кабакчиева, главният секретар Валентина Филипова, кметът на Дупница Атанас Янев и представителите на партии и коалиции. И тъй като бе явно, че предварително е уговорена кой кое място да заеме и за да бъде избрана за секретар атакистката Гергана Йорданова за нея гласува депутатът от ГЕРБ и председател на местната структура Емил Гущеров, лидерът на Атака Методи Стойнев и двамата съпредседатели на Синята коалиция- Емануела Кацарска от ДСБ и Пламен Данаилов от СДС. Против съвсем очаквано бяха представителите на бившата управляваща тройна коалиция- Силвия Овчарченска от НДСВ, Емил Венев от ДПС и Станислав Павлов от БСП. Но незнанието, че двамата съпредседатели на Синята коалиция нямат право да гласуват едновременно, а само единият от тях, наруши предварително пресметнатото равновесие в гласуването. Пак поради незнание по същата схема 4:3 бе гласувано и искането от страна на Синята коалиция заместник-председателското място да бъде заето от техния представител- адвокат Здравко Василев-младши. Предложението на ДПС то да е на техния човек- Вера Ушатова, бе покрепено само от БСП.
И съвсем логично само 15 минути след приключване на срещата и след като юристите на общината и главният секретар разбраха за гафа, започна и звъненето по мобилните телефони за ново събиране и прегласуване. Последваха нови консултации преди влизането в залата за гласуване, но както стана ясно по-късно, те се бяха оказали без резултат.

Така се стигна и до отказа на Синята коалиция за замяна на председателското място със секретарското. НДСВ, БСП и ДПС настояха отново то да бъде заето от Вера Соколова, а тя бе предложена от Силвия Овчарченска, като отново бе посочен като мотив нейния богат опит по време на досегашните избори. Емил Гущеров отвърна троснато, че по тази логика млади и образовани хора не могат да се развиват и че трябва да се сложи една възрастова граница от 60 години. И тъй като вече броят на гласовете бе 3: 3 съвсем логично се стигна и двамата предложени за секретарското място- адвокат Здравко Василев от Синята коалиция и колежката му Вера Соколова да получат по равен брой гласове. Кметът Атанас Янев даде още една възможност на представителите на партии и коалиции да се споразумеят. Тъй като това не стана, той обяви, че оттук нататък нещата ще се решават от Централната избирателна комисия, след като й бъде представен протокола от заседанието.
За второто спорно място- това на заместник-председател лидерът на ДПС Емил Венев отново поиска то бъде на техния човек Вера Ушатова. И съвсем изненадващо лидерът на Атака Методи Стойнев предложи за заместник-председател Вера Соколова, а след това своя представител Гергана Йорданова.
И отново съвсем логично при гласуването се получи схемата 3:3, както при повторното гласуване за секретарското място.
След като протоколът от днешното двойно заседание бъде представен в Централната избирателна комисия, нейните членове трябва да решат кой от избраните ще бъде секретар и заместник-председател на Общинската избирателна к

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети