Диамантена планета кръжи на 4 000 светлини години от Земята

DenNews.bg
26.08.2011
размер на текста:

Астрономи направиха откритие, което би накарало всеки уважаващ себе си бижутер, а и всяка истинска дама да потрият ръце от доволство.
Учените от Технологичния университет Суинбърн в Мелбърн са засекли планета, която изглежда цялата е изградена от диамант. Планетата обикаля около малка звезда в галактичния ни заден двор, информира bTV.
Тя е с далеч по-малка плътност от която и да е друга известна досега планета и се състои главно от въглерод. Понеже е с подобна плътност, учените са изчислили, че въглеродът би трябвало да е кристален, така че голяма част от този странен свят би представлявала диамант.
"Еволюционната история и удивителната плътност на планетата предполагат, че тя се състои от въглерод – тоест масивен диамант, който обикаля в орбита неутронна звезда на всеки два часа", според Матю Бейлс. На разстояние около 4 000 светлинни години или приблизително една осма от пътя към центъра на Млечния път от Земята, планетата по всяка вероятност е останка от масивна някогашна звезда, загубила външните си пластове заради звездата-пулсар, около която се движи. Пулсарите са малки, мъртви неутронни звезди, които имат едва 20 км диаметър и се завъртат стотици пъти в секунда, излъчвайки радиация. Измерванията на астрономите показват че планетата, която обикаля около звездата на всеки два часа и 10 минути има по-голяма маса от тази на Юпитер, но е около 20 пъти по-малко плътна, пишат Бейлс и колегите му в списание Science. В допълнение към въглерода, новата планета по всяка вероятност съдържа и кислород, който би могъл да преобладава на повърхността й и е доста по-рядък към богатото й на въглерод ядро.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети