КНСБ-Дупница готова и на протест за забавянето на учителските заплати

Десислава Панайотова-Янкова
26.08.2011
размер на текста:

Забавянето на заплатите към персонала на училищата и детските градини в Дупница може да доведе до протест, ако кметът Атанас Янев не разчисти всички задължения през идната седмица.
Това обясни за dennews.bg лидерът на КНСБ-Дупница Тодорка Дамянова, която днес провери как върви изплащането на заплатите към учителите, след като преди дни пое ангажимент да следи проблема лично. От проверката става ясно, че Янев не е спазил обещанието до края на тази седмица да бъдат изчистени всички задължения и без заплати още поне седмица трябва да изкарат служителите в две детски градини в Дупница и няколко забавачки в селата.
Парите към училищата, които се превеждат от държавния бюджет целево, макар и със забавяне вече са преведени от страна на общината. Проблемът с детските градини се дължи на факта, че общината дофинансира издръжките им.
„Янев обасни, че забавянето се дължи и на липсата на пари в общината и задълженията към физически и юридически лица. Той посочи, че за забавянето повлиял и отпускарският сезон. Силно се надявам обаче до средата на следващата седмица заплатите на всички да бъдат изчистени и кметът да не се изложи само два месеца преди края на мандата. Сега не е време за лъжи”, коментира Дамянова.
Тя не пожела да конкретизира имената на детските градини, чиито персонал е оставен на стендбай след изтичане на срока на кметското обещание.
„Обещах да не ги назовавам, за да не се приеме като дискриминация от страна на общината. Янев обясни, че единствения критерий къде да се платят заплатите е това за къде ще стигнат парите, които има общината. И в двете дупнишки забавачки обаче имам синдикални организации и следващата седмица е последния възможен срок, в които хората ще чакат без да предприемаме нищо. Иначе ще организираме протест”, обясни още тя.
Всъщност след априлското забавяне на заплатите на учителите в Дупница Янев обеща това да не се повтаря, но този месец педагозите бяха принудени отново да чакат преводите, заради забавяне от страна на общината.
„Надявам се наистина до средата на следващата седмица заплатите да бъдат издължени на всички и най-важното това закъснение да бъде за последен път през неговия мандат”, посочи още Дамянова.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети