Арестуваха милионерски шеф за убийството на Политковская

DenNews.bg
24.08.2011
размер на текста:

Бивш началник на отдел в московската полиция е задържан за убийството на руският журналист и защитник на човешките права Ана Политковская.
Дмитрий Павлюченков е заподозрян за организирането на убийството на Политковская, което му е било поръчано от „неизвестно лице" в края на юли 2006 г., съобщават световните медии, цитирани от bTV.
Вестник „Новая газета", в който работеше Политковская, разпространи информация, че задържаният е фигурирал в първия процес по делото за убийството й като секретен свидетел на обвинението. Според „Новая газета" сега следствието разполага с достатъчно свидетелски показания и улики срещу Павлюченков, част от които са получени при журналистическо разследване на репортерите от вестника.
Ана Политковская беше известна със своята критична позиция към политиката на тогавашния президент Владимир Путин, както и със своите военни кореспонденции от Чечня и Северен Кавказ, които разказват как руските военни извършват жестокости над мирното население там.
Политковская беше застреляна на 7 октомври 2006 г. на входа на дома си в Москва. За физически извършител на убийството е сочен Рустам Махмудов. Нейното убийство предизвиква силни реакции в цял свят. Според някои, то е по поръчка на руските власти.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети