180 жилища за бедни правят в разграбените казарми в Дупница по проект

Даниела Методиева
20.08.2011
размер на текста:

180 жилища за бедни ще бъдат изградени на мястото на напълно разграбените и опустошени казарми в Дупница, които се намират в съседство с най-бедната ромска Гиздова махала.
Проектът е одобрен на първия етап заедно с още 3 други общини, а свои предложения са подали общо 86, обяви на пресконференция кметът Атанас Янев.
Проектът, който се финансира по оперативна програма „Регионална развитие”, е на стойност 4 млн. 909 хил. лева и по него се предвижда да бъдат изградени 180 еднофамилни жилища, всяко с площ от по 66 квадратни метра.
В момента общинските жилища в Дупница, които се ползват от социално слаби жители на общината, са около 200. Кметът Атанас Янев обясни, че ако се стигне до реализирането на проекта ще бъде разрешен сериозно проблема на много хора, които са в неравностойно положение.
Бившите казарми в Дупница станаха обект на ромски набези, след като Министерство на отбраната ги предостави за безвъзмездно ползване на общината. Пак по проект в мандата на предишния кмет Първан Дангов на тяхното място трябваше да бъде изграден бизнес-парк. След като управлението пое екипът на Атанас Янев изникна идеята на мястото на бившите казарми да бъде изграден квартал на богатите, като за целта бе напълно подменена инфраструктурата на улицата, водеща към казармите „Цар Симеон Велики”. Тя бе открита след цялостния ремонт и с тържествен водосвет за здраве.
През това време всички постройки на бившите казарми бяха оставени на ромите от Гиздова махала, които ги разграбиха, свалиха всички керемиди и тухли, дори изрязаха и дръвчетата там.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети