Простреляна в главата US депутатка се върна на работа за гласуването на дълга

DenNews.bg
02.08.2011
размер на текста:

Гифордс се появи в залата няколко минути преди началото на вота и беше посрещната с бурни аплодисменти. Снимка: Reuters

Гласуването на законопроекта за вдигнане на тавана на държавния дълг на САЩ в Конгреса се превърна в емоционелен момент за представителите на Демократическата партия, не само заради победата на президента Барак Обама над републиканците, но и заради завръщането на работа на пострадалата при анетат депутатка Габриел Гифордс.
Тя се завърна на работа именно за историческото гласуване след месеци лечение след като беше простреляна в главата при атентат през януари в Аризона, съобщиха световните агенции, цитирани от dnes.bg.
Гифордс се появи в залата няколко минути преди началото на вота и беше посрещната с бурни аплодисменти от колегите си и от двете партии, които я прегръщаха и поздравяваха. 40-годишната депутатка макар и много отслабнала се придвижва с минимална помощ.
Няколко минути след гласуването Гифордс написа в страницата си в Туитър: "Капитолийският хълм изглежда прекрасно. Горда съм, че се върнах на работа", предаде ИТАР-ТАСС.
На 8 януари Гифордс беше простреляна в главата от 22-годишен мъж, който откри огън срещу събралите се на среща с нея избиратели в град Тусон, щата Аризона. При нападението бяха убити шест души, сред които деветгодишно момиче, а 13 бяха ранени.
Габриел Гифордс е съпруга на астронавта Марк Кели, който командваше последната мисия на совалката "Индевър".
Камарата на представителите на САЩ одобри вдигането на тавана на държавния дълг, след като за законопроекта гласуваха 269 конгресмени, а против - 161.
Споразумението, което вече беше одобрено от Сената, предвижда увеличаване с 2,1 трилиона долара на сегашния таван на държавния дълг от 14,3 трилиона долара, съобщи АФП.
Съгласуваният пакет от мерки ще позволи на правителството да изпълнява финансовите си задължения до края на 2012 г.
Предвиденото поетапно съкращаване на бюджетните разходи на обща стойност 2,5 трилиона долара включва намаляване на разходите за отбрана с 350 милиарда долара за 10 години.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети