Протести на земеделци, правителството се отметнало от дадена дума

DenNews.bg
02.08.2011
размер на текста:

Нови протести зреят наред със земеделската продукция, заради неизпълнен ангажимент от страна на правителството за възстановяване на акцица на горивата за земеделски нужди.
Новите протести се готвтят от Асоциацията на зърнопроизводителите, съобщи БНР.
Държавната помощ за възстановяване на акциза на горивата за земеделски нужди беше беше договорена между Националната асоциация на зърнопроизводителите и правителството, която трябваше да бъде факт от 1 януари 2011 година.
„След протеста през март финансовият министър Симеон Дянков даде обещание, че независимо от закъснението ще бъдем компенсирани за първите 6 месеца, а за вторите държавната помощ ще се прилага. Към настоящия момент възможност за прилагане на тази държавна помощ все още няма”, заяви пред БНР председателят на асоцияцията на зърнопроизводителите Радослав Христов.
За целта в бюджета е трябвало да бъдат заложени 70 млн. лв. Според Христов България е единствената страна в Европейския съюз, в която земеделците не получават такава помощ. Все още не са договорени и националните доплащания на площ, които фермерите ще получават следващите години.
От Асоциацията на зърнопроизводителите са изпратили протестно писмо до премиера Бойко Борисов.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети