Хлапе натри носа на науката с нов вид соларна система

DenNews.bg
19.08.2011
размер на текста:

Ейдън вече има патент за откритието си. Снимка: northport.patch.com

13-годишно американче натри носа на големите в науката, след като успя да вдигне енергийното производство на соларните клетки с до 50%.
След наблюдения на разклоненията на дърветата седмокласникът Ейдън Дуайър от Норпорт, Ню Йорк, създал дърво със соларни клетки, много по-ефективно от обикновените фотоволтаични панели.
Младият учен любител е използвал поредицата от числа на Фибоначи - способна да опише редица закономерности и в природата - за да изнамери по-ефективен начин за събиране на слънчевите лъчи, обяснява местен сайт, цитиран от vesti.bg.
Впечатляващите резултати са доказателство, че ако соларните клетки се разпределят и позиционират по оптимален начин, генерирането на енергия може драстично да се увеличи.
Изобретението спечели на Ейдън патент в САЩ - все пак става дума за рядко технологично откритие и за прекрасен пример как биомимикрията може да е от полза.
Към него вече проявяват интерес предприемачи и компании, нетърпеливи да се възползват комерсиално от откритието.
Най-забележителното е, че елегантното дърво на Ейдън се представило много по-добре не кога да е, а именно през зимата, когато слънцето е най-слабо.
Ако такива дървета бъдат "посадени" на горещи, слънчеви през цялата година места, резултатите биха могли да са още по-поразителни.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети