Само глоба за Станишев за докладите с държавна тайна... евентуално

DenNews.bg
17.08.2011
размер на текста:

С мнение за освобождаване от наказателна отговорност приключи разследването срещу бившия премиер Сергей Станишев за разгласяване на държавна тайна, информират ангенциите.
Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд досъдебно производство и постановление, с което прави предложение за освобождаване на обвиняемия Сергей Станишев от наказателна отговорност във връзка с повдигнато обвинение по чл. 358 ал.1 вр. чл. 26 ал.1 НК, съобщиха от СГП.
Станишев беше обвинен за това, че в периода 04.11.2005 г.- 10.09.2009, в София е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна, като деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление.
Единственото наказание което евентуално лидерът на БСП може да получи е глоба от 1000 до 5000 лв., става ясно от съобщението на прокуратурата. Дали обаче такава санкция ще бъде наложена, ще реши съдът, когато гледа делото по същество, коментира БНР.
Разследването срещу Сергей Станишев започна преди година след среща на премиера Бойко Борисов с бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, който като "лоялен гражданин" му занесе намерен неизвестно къде секретен доклад от 2008 г.
Докладът беше адресиран до Станишев и озаглавен "За някои деструктивни лица и кръгове в кабинета "Станишев". Впоследствие се разбра, че общо седем секретни доклада са изчезнали от деловодството на Министерския съвет – три на ДАНС, два на МВР, един от Министерството на отбраната и един от НАТО.
За това престъпление законът предвижда до две години затвор или пробация.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети