Срещата Меркел-Саркози изпи силите на еврото

DenNews.bg
17.08.2011
размер на текста:

Меркел и Саркози все още изчакват. Снимка: ЕПА

Срещата между лидерите на най-силните икономики в ЕС Германия и Франция Ангела Меркел и Никола Саркози изпи силите на еврото, което след снощната им пресконференция отчита поевтиняване спрямо долара и йената.
Седмица след рязкото пропадане на европейските акции, двамата излязоха вчера с общ план за засилване на икономическата и фискалната интеграция в еврозоната, информира БНР.
Въпреки надеждата за редикални решения, които да засилят еврото, Саркози и Меркел оставиха еврозоната уязвима за атаки от спекулации с отказа си за скорошно въвеждане на еврооблигации. В потвърждение на този коментар на Ройтерс aкциите в Токио спаднаха при откриването на борсата, повлияни и от рязкото забавяне на германския икономически растеж. Приключи и 3-дневната серия от печалби на "Уол Стрийт". Промишленият индекс "Дау Джоунс" падна с повече от процент, само докато течеше пресконференцията на Меркел и Саркози, но по-късно възстанови загубите си.
Конкретната причина за негативната реакция на борсите е в отказа на двамата лидери да увеличат размера на европейския фонд за стабилност и отхвърлянето на идеята за еврооблигации като краткосрочно решение на дълговата криза. Според много експерти идеята, подкрепяна от Италия, е единственият начин да се осигури достъпно финансиране за членовете на еврозоната с дългови проблеми. Според Саркози обаче еврооблигации могат да бъдат издадени не сега, а в края на интеграционния процес в Европа. Германският канцлер подкрепи становището на френския лидер. „Смятам, че с нашите предложения ще решим кризата сега и да възстановим доверието стъпка по стъпка. Не вярвам, че еврооблигациите ще ни помогнат в това начинание”, смята Меркел.
Конкретните идеи на Меркел и Саркози ще бъдат представени писмено днес на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. Те включват по-тясно сътрудничество във фискалната и икономическата политика. За целта ще бъде избран председател на еврозоната, а лидерите ще се съвещават редовно два пъти годишно. За дисциплиниране на така наречените "периферни" членове на еврозоната в конституцията на всяка страна ще бъдат заложени правила, ограничаващи бюджетния дефицит. За да повишат данъчните приходи, Франция и Германия ще дадат пример на партньорите си, като въведат обща основа и ставка за корпоративния данък от 2013 година. След като само за месец бяха отчетени 4 трилиона долара загуби на борсите, Париж и Берлин ще пледират за общ данък върху финансовите транзакции.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети