8 ч на работа. Първата крачка към приземяването на чиновника в Гърция

DenNews.bg
16.08.2011
размер на текста:

Протестите и стачките явно няма да спасят гърците от затягането на колана и навикването на работа. Наред със заканата за намаляване на заплатите от есента, от утре държавните служители в Гърция ще трябва да стоят с половин час повече на работа и така да познаят отблизо 8-часовия работен ден
С новата непопулярна мярка, които всъщност си е нормален работен ден не само за нас в България, но и в повечето държави, кабинетът се опитва да увеличи производителността, както и да изравни работния ден на заетите в частния и в обществения сектор.
Предстои намаляване на заплатите с до 50 процента в някои сектори, а до 2015 година ще бъдат съкратени над 150 000 чиновници, информира bTV.
Това са част от реформите, които властите предприемат, за да изпълнят критериите за получаване на спасителните заеми от Брюксел.
Идеята е да се уеднаквят доходите на чиновници, които вършат еднаква работа в различни ведомства. Това ще стане с въвеждането на специална таблица.
До момента най-сериозни надбавки получават служителите във финансовия сектор. Ако стачкуват обаче, чиновниците може да бъдат съкратени.
Новината идва на фона на очакваното повишение на ДДС и цените на всички стоки в Гърция от следващия месец.
Нови намаления на заплатите и съкращения се очакват и в Румъния. Там правителството прие мерки за съкращаване социалните разходи заради големия бюджетен дефицит, информира БТА.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети