БГ храни наваксват спирането на стоки от Сърбия за Косово

DenNews.bg
12.08.2011
размер на текста:

Прищина наложи блокада на границата със Сърбия, забранен беше вносът на всякакви стоки, включително храни и лекарства. Снимка: Reuters

Българския може да изнесе за Косово храни за 300 милиона евро, за да се компенсира отслабения от ембаргото наложено на Сърбия от Прищина вътрешен пазар.
Износът беше обсъден от земеделският ни министър Мирослав Найденов и вицепремиера и министър на търговията и индустрията на Косово Мимоза Кусари-Лила вчера.
Косово се нуждае от доставки на храни и земеделска продукция от България, за да запълни потенциалния недостиг на пазара си, който се очертава след налагането на реципрочни мерки, засягащи търговията на страната със Сърбия и Босна и Херцеговина, информира dnes.bg.
През юли правителството на Косово приложи реципрочни мерки спрямо Сърбия и Босна и Херцеговина, след двегодишно ембарго от тези две страни спрямо Косово по отношение на търговията.
Досега страната е получавала от Сърбия стоки на стойност около 400 млн. долара, като 80% от тях са храни, а останалото - строителни материали.
В момента се търсят възможности за засилване на търговията със съседни страни, посочи Мисури-Лила. Тя каза, че Косово се нуждае предимно от зърно, брашно, олио, захари млечни и месни продукти, хлебни и сладкарски изделия. В момента цените на тези продукти са приемливи за Косово, посочи тя.
България има възможност за износ на пшеница, тъй като страната ни произвежда около 4 млн. тона, а нуждите на вътрешния пазар са около 1,5 млн. тона, каза от своя страна Найденов.
Освен това сме готови да доставяме слънчогледово олио, млечни и месни продукти.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети