Бракониери се хванаха във фотокапан за диви животни

DenNews.bg
11.08.2011
размер на текста:

Снимка: ПП "Рилски манастир"

Бракониери се хванаха във фотокапан, който е част от новата система за видеонаблюдение в Природен парк „Рилски манастир”. Този случай пък подсказа на експертите от дирекцията, че камерите, които наблюдават животинските видове на територията на парка по проект „Отвъд митовете – новите технологии в полза на застрашените видове” ще вършат работа и срещу посегателствата. Проектът е разработен съвместно с Асоциацията на парковете в България и осъществен със съдействието на Фондация "Помощ за благотворителността в България".
Целта на проекта е наблюдение и установяване на местообитанията на три животински вида - вълк, мечка и видра, които често стават жертва на човека. Снимките и видео клиповете от фотокапаните пък ще бъдат публикувани на интернет-страниците на парковете.
От дирекцията очакват, чрез този проект да се установявят местообитанията както на мечки, вълци и видри, така и на други консервационно значими видове със скрит начин на живот, като поровете и златките.
Снимките на дивите животни в естествената им среда, направени по начин който не ги стресира ще подпомогне и за доброто отношение на обществото към дивите обитатели на парковете.
Може би най-важното влияние, което се очаква от видеонаблюдението е намаляване на опитите за измама от собственици на стада, пчелини или рибарници за причинени щети и демитологизирането на хищниците.
Поставянето на фотокапаните ще се контролира от експертите в природния парк и периодично тяхното местонаходище ще се сменя, като ще се обхванат както труднодостъпни райони, така и основни туристически маршрути.
Целта е да се установят по-точно местонахожденията на наблюдаваните видове, като мечка и дива коза, както и техния брой и начин на живот и влияние на туристическия поток.

 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети