Камерън готов да пусне армията за потушаване на размириците

DenNews.bg
11.08.2011
размер на текста:

Замяна на полицейските патрули с армейски части обмисля британското правителство в борбата срещу размириците, които извадиха от релси столицата Лондон и редица градове след смъртта на младеж, убит от ченгетата.
Камерън заяви, че правителството ще даде по-големи правомощия на полицията и ще компенсира хората, които са загубили домовете си и бизнеса, информира Ройтерс, цитирана от news.bg.
"Всеки бъдещ сблъсък трябва да бъде предвиден от правителството, защото това е негова отговорност, както и дали армията трябва да се заангажира с овладяването на реда, което ще позволи полицията да изпълнява функциите си свободно", каза Камерън в извънредно заседание на парламента по повод хаосът в страната.
"Нашият приоритет е да предпазим населението" изтъкна още Камерън.
Междувременно британският посланник отговори с писмо на упреците на иранския президент Махмуд Ахмадинежад, който коментирайки случващото се на Острова упрекна ООН, че не се намесва, а властите в Англия използват жестокост срещу демонстрантите.
„Напомням Ви, че правителството на Великобритания винаги е изпращало покана до комисари на ООН, които могат винаги да следят събитията в страната ни", каза посланик Джейн Мериът в писмо до президента на Иран, информира още news.bg.
„Призовавам иранското правителство да постъпи като нас и да допусне наблюдатели на ООН в ислямската република, които да следят прилагането на човешките права в страната" изтъкна още Мериът.
8 души загинаха в протести срещу иранския президент на изборите през 2009г., а 2 бяха застреляни в Техеран на 14 февруари тази година по време на демонстрации.
4 души загинаха в безредиците във Великобритания, които продължават близо седмица.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети