Всемогъщият Путин. С лекота премиерът записа и археологическо откритие

DenNews.bg
11.08.2011
размер на текста:

Според някои медии освен, че била нагласена акцията е предизборен трик. Снимка: Reuters

Руският премиер Владимир Путин не спира с демонстрацията на качества, които го превръщат в нещо като героя на Джим Кери от „Всемогъщия Брус”. С каквото и да се захване Путин или ще вземе черен пояс или поне ще стане №1 в ездата, шофирането, ските.., дори и без материално измерение.
Сега руският премиер не само се доказа като способен гмуркач, но и като археологически откривател. При подводното гмуркане с акваланг на дъното на Таманския залив в Азовско море, за да види така наречената Руска Атлантида – потопената част от античния град Фанагория, Путин излезе на брега с две амфори от 6 век от н.е. в ръце.
Путин посети лагера на археолозите и разгледа разкопките. Той обсъди с изследователите възможността на това място да бъде създаден музей резерват, който да е разположен и на земята, и под водата.
Путин не си тръгна от разкопките без сувенир. Виждайки парче от антична амфора, той попита: „Мога ли да го взема? Ще ми потрябва в домакинството”. После той се включи в почистването на амфора.
С последното си постижение премиерът обаче стана обект и на подбив от страна на чуждите медии.
АФП откровено нарича случката, при която той „случайно“ намерил две амфори от 6 век, лежащи на най-видно място на дълбочина от 2 метра, популистки трик преди изборите през 2012 г.
Путин всъщност не се гмурна сам – всяко негово загребване беше документирано от оператор, наблизо имаше и други хора в неопренови костюми. Очевидно всички те бяха изключително безкористни и благородни – двата леко вкопани в дъното съда се намираха на видно място и бяха отлично осветени, но никой от съпровождащите Путин лица (вкл. операторът, който е трябвало да се подготви за снимките предварително и не е възможно да не ги е забелязал) не се впусна да ги вземе, отстъпвайки това право на премиера, пише NEWSru.
 

Фанагория е най-голямото антично селище на територията на Русия. Градът е основан през 5 в. пр.н.е. През 10 век жителите му го напускат по неизвестна причина. Изследванията на Фанагория започват в края на 18 век, след като тази територия влиза в състава на Русия. В някои източници пък Фанагория се сочи като столица на държавата Велика България между 632 и 668 г., като дори се твърди, че там умира нейният владетел Кубрат.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети