Собственици на земи от Дупнишко, отчуждени за АМ „Струма”,разбират в края на този месец как ще ги обезщетяват

Оценката на имотите се извършва от лицензирана фирма, хората се възмущават, че това се прави без тяхно знание

Даниела Методиева
01.08.2011
размер на текста:

В края на този месец жители от селата в община Дупница ще разберат как ще ги обезщетят за отчуждаването собствените им земеделски земи за предстоящото изграждане на автомагистрала „Струма”. Това стана ясно на общественото обсъждане днес в сградата на общината, на която собственици, техни наследници, кметове и кметски наместници чакаха повече от час да дойдат представители на Изпълнителна агенция „Пътна инфраструктура” от столицата.

 
 


Преди срещата, която бе инициирана от народния представител Емил Гущеров се наложи той да поднесе извиненията си от името на държавните служители, които обясниха, че били възпрепятствани да пристигнат навреме.
На срещата им бе обяснено, че в края на този месец ще излезе постановление на Министерския съвет, с което ще бъдат публикувани в Държавен вестник всички земи, които ще бъдат отчуждени и на каква сума.
Оказва се, че държавата вече е избрала частен лицензиран оценител, който да определи цената на декар земеделска земя, подготвена за отчуждаване. Присъстващите собственици на общественото обсъждане днес се възмутиха от факта, че никой не ги е уведомил за това и никой не ги пита те като собственици на каква цена биха продали земите си. Бе им отговорено, че след като бъде публикувано постановлението на Министерския съвет с отчуждените земи и цените им, че могат да обжалват размера на обезщетенията.
На срещата бе обърнато внимание на факта, че ако собственикът на земеделската земя е починал, неговите наследници трябва да направят доброволна делба на имота с нотариално заверен договор. Едва тогава те ще могат да получат полагащото им се по право. В противен случай, докато бъде направена тази делба, парите ще стоят по сметката на Областно пътно управление в Кюстендил.
Общо 823 земеделски земи ще бъдат отчуждени заради предстоящото изграждане на Автомагистрала Струма в участъка, обхващаш община Дупница, а общата им площ е 260 дка.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети