Хероин за 5 млн. лв. заловиха митничари

DenNews.bg
07.07.2011
размер на текста:

На 6 юли 2011 г. около 17 ч. на ГКПП Капитан Андреево митническите служители проверяват лек автомобил Мерцедес, идващ от Турция, с хасковска регистрация, управляван от български гражданин, съобщават от Пресцентъра на Агенция "Митници".

В автомобила са пътували членове на семейството му, всички жители на Свиленград. В багажника на автомобила митническите инспектори откриват фабрично запечатана 30-литрова туба, пълна със зелен на цвят миещ препарат. Разфасовката събужда подозренията им и след разрязване на дъното в тубата са открити пакети, облепени с кафяво тиксо. Опаковките съдържат вещество, реагиращо при направения полеви наркотест на хероин. Своевременно е информиран сектор БОП - Хасково. Съвместно с всички служби на МВР са проведени действия за разкриване на още три коли, превозващи хероин. По-малко от час след първата кола на ГКПП Капитан Андреево пристига втора, също Мерцедес с хасковска регистрация и превозваща семейство от Свиленград. В багажникът й е открита идентична туба, с укрити в нея пакети с хероин. Третата кола от „индийската нишка" е Рено Меган с ямболска регистрация и пътници от Ямбол. Водачът на автомобила изхвърля превозваната от него туба с хероин в района на ГКПП Капитан Андреево. Тя обаче е открита от митническите служители. Въпреки това несвързан с групата наркотрафиканти случаен гражданин опитва да я открадне и също е задържан. В Хасково пък е открит и задържан водачът на автомобила, който се е опитал да се освободи от нарко-пратката.
От трите автомобила са задържани общо 99 пакета, съдържащи 51,500 кг. хероин. Задържани са шестима български граждани. На операцията са присъствали двама финландски наблюдатели от Фронтекс.
Няколко часа по-късно по сигнал на Гранична полиция на ГКПП Капитан Андреево е задържано четвърто превозно средство, микробус Фолксваген със сливенска регистрация, в който пътуват петима възрастни и едно дете. В микробуса са натоварени 40 пакета с еднократни детски пелени. В два от тях са укрити, опаковани в дамски чорапи и увити в кафяв скоч 3 пресовки, реагиращи при полевия наркотест на хероин с общо тегло 2,060 кг. В други четири плика пък са открити 300 пакета цигари без бандерол от марката LM.
По информация на българските служби след акцията на Капитан Андреево част от останалия хероин е укрит в района на Капъкуле. След наш сигнал до турските власти те откриват в контейнер до един от „Free Shop" - овете четвърта, идентична с първите три, туба с пресовка с идентично вещество.
В резултат на съвместните действия на Агенция „Митници" и службите на МВР, които продължиха цяла нощ само на територията на Република България са задържани 53,560 кг. хероин на стойност по оценки за нуждите на съдебната система минимум 5 088 200 лв. Разкрита е цялата организирана престъпна група и да момента са задържани 7 човека. Работата по случая продължава.
 

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети