Да доживееш безсмъртието. Учен е убеден, че има лек срещу смъртта

DenNews.bg
06.07.2011
размер на текста:

Снимка: corbis

Безсмъртието скоро може да не е блян, а просто поддържане на формата и отлагане на последния дъх до безкрай. Поне в това е убеден учен във фондация посветена на изследвания на дълголетието, според когото хората, които в момента са на средна възраст ще доживеят времето, когато старостта ще се лекува. Геронтологът Обри де Грей е убеден, че наред с лечението на старостта, съпътстващите я болести ще изчезнат, а животът ще бъде удължаван безкрайно, съобщи Ройтерс, цитирана от dnes.bg.
Редовното поддържане на добрата форма, според Де Грей, ще включва генни терапии, терапии със стволови клетки, стимулиране на имунната система и още много авангардни медицински методи. Той описва остаряването като натрупване на различни молекулярни и клетъчни увреждания в тялото.
С всяка година очакваната продължителност на живота се увеличава средно с три месеца. Много експерти предполагат, че до 2030 г. по света ще има милион столетници.
Някои учени изтъкват, че тенденцията към удължаване на живота може да бъде спряна заради епидемията от затлъстяване, която от богатите държави вече се прехвърля към развиващия се свят.
Идеите на Де Грей може да изглеждат утопични, но през 2005 г. списание към Масачузетския технологичен институт предложи награда от 20 000 долара за молекулярен биолог, който докаже, че неговата теория "е толкова погрешна, че не заслужава научно обсъждане" и досега никой не ги е спечелил.
Де Грей не прави прогнози колко ще живеят хората в бъдеще. Той обаче е категоричен, че с всяко ново постижение учените ще разполагат с повече време да направят следващото откритие. Така първите хора, които ще доживеят до 1000 години, вероятно ще бъдат родени по-малко от 20 години след като за първи път човек достигне 150 години, информира още dnes.bg.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети