Румънският посланик предложи на Дупница усвояване на 250 милиона от европроекти

Филологът Антон Пакурецу демонстрира отличен български, любимото му предаване преди 89-а година било „Студио Х”

Даниела Методиева
05.07.2011
размер на текста:

Румънският посланик (вторият отдясно- наляво) дойде в Дупница по своя инициатива. Снимка: dennews.bg

Разработването на съвместни проекти по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния, в която са заложени средства на обща стойност 250 милиона евро, предложи на посещение днес в Дупница посланикът на Румъния Антон Пакурецу. Той пристигна в града по собствена инициатива и се срещна с кмета Атанас Янев и председателя на Общинския съвет Явор Тодоров. Тази своя визита Антон Пакурецу обясни с желанието си да направи проучване, тъй като информацията, която имал за Дупница, била за наличието на голям потенциал за развитието на бизнеса и туризма. Що се отнася до последното, румънският посланик обясни, че там има голям потенциал, защото по Е-79 край Дупница минават всекидневно много румънски туристи на път за Гърция. Освен това, в много от планинските ни курорти, които се посещават от негови сънародници, вече имало задължително и меню на румънски, а сервитьорите задължително владеели вече този език. В тази връзка кметът на Дупница Атанас Янев обясни, че местните производители и търговци на череши масово изнасяла тази година продукция за Румъния.
Що се отнася до проектите по програмата за трансгранично сътрудничество, където 250 млн. евро чакат да бъдат усвоени, румънският посланик обясни, че Дупница и някоя от румънските общини могат да работят по подобряване на инфраструктурата, образованието, икономиката, търговията, рехабилитация на сгради и пътища.
Румънският посланик демонстрира по време на срещата перфектен български език и на въпрос къде го е научил до такова съвършенство, отговори, че е завършил специалност българска филология в Букурещкия университет. Освен това, преди промените в соцлагера  от 1989-а година редовно гледал български програми, редовно следял мачовете и сериалите. А любимото му предаване и до днес си оставало „Студио Х”.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети