Журналистка съди Строс-Кан за опит за изнасилване, той нея-за клевета

DenNews.bg
05.07.2011
размер на текста:

Явно кармичните изпитания за бившия шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан не са свършили с пропукването на обвинението за сексувално посегателство, след като стана ясно че камериерката обвинила го в опит за изнасилване е предлагала платена любов.
Само няколко дни след като почувства свободата след домашния арест в САЩ Строс-Кан е на път отново дая влезе в съда. Френската писателка Тристан Банон обяви, че утре ще внесе жалба за опит за изнасилване срещу него, съобщи адвокатът й пред „Ройтерс”, цитирана от dnes.bg.
Жалбата се отнася за инцидент от 2002 г., когато Банон отишла да вземе интервю от Строс-Кан в апартамент в Париж.
Само часове след заканата адвокатите на Строс-Кан отвърнаха с готовност да заведат дело за клевета срещу Банон.
„Г-н Строс-Кан бе уведомен за намерението на г-жа Тристан Банон да внесе жалба срещу него, като описваните от нея събития са въображаеми. В резултат бяхме натоварени да внесем жалба за клевета срещу г-жа Банон“, заявиха адвокатите Анри Льоклер и Фредерик Больо, цитирани от „Франс прес” и dnes.bg.
Френската журналистка, която тогава била на 22 години, вече публично е говорила за инцидента, но досега нямаше окончателно решение дали ще съди Строс-Кан. През февруари 2007 г. тя разказа по телевизията, че станала обект на сексуална агресия от Строс-Кан пет години преди това, но името му в телевизионното предаване бе заглушено.
По думите на адвоката й през 2002 г. Строс-Кан издърпал сутиена на клиентката му и се опитал да разкопчае джинсите й по време на интервю. Тогава Банон не подала жалба, защото била разубедена от своята майка, депутат от Социалистическата партия на Доминик Строс-Кан от Западна Франция.
В края на миналата седмица бившият директор на МВФ, който е обвинен в сексуално насилие срещу камериерка, беше освободен от домашен арест и му беше върната гаранцията. Единственото ограничение е, че не може да напуска САЩ.
В хода на разследването обаче се оказа, че предполагаемата жертва - 32-годишната имигрантка от Гвинея, няколко пъти е излъгала.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети