Младич търси нови адвокати

dennews.bg
04.07.2011
размер на текста:

Бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич настоява да му се даде възможност да намери нови адвокати, съобщава news.bg.Той категорично отказа да участва в съдебните заседания на военния трибунал, докато не бъде изпълнено това негово искане.
Сърбинът иска негов защитник да бъде Милош Салич, но той не беше допуснат в залата. От своя страна Младич не се съгласи интересите му да защитава назначен служебно от съда защитник.

Младич трябваше да пледира днес виновен или невинен е по повдигнатите срещу него 11 обвинения, сред които за геноцид и престъпления срещу човечеството.
„Няма да слушам това, без адвоката ми", изкрещя Младич и махна слушалките си, след като съдия Алфонс Ори започна да чете обвиненията.
Това бе и причината съдията да отстрани по-късно Младич заради занарушение на реда в залата.
По време на заседанието Младич се опита да прекъсне на няколко пъти председателя на съдебния състав, а и отказа да отговори на въпроса дали се признава за виновен.
Съдиите в Трибунала за военни престъпления в Хага пледираха от името на Ратко Младич, че бившият военен лидер на босненските сърби се счита невинен по обвиненията срещу него.
Ратко Младич беше арестуван на 26 май в Сърбия и отведен миналия месец в Хага за делото след почти 16 години укриване. Срещу него са повдигнати обвинения за ролята му във войната в Босна и Херцеговина през 1992-1995 година, включително за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.
При първото изслушване на 3 юни той поиска да му бъде дадено допълнително време, за да се запознае с обвиненията срещу него, преди да се произнесе по тях.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети