Търсят как да върнат децата в училището в Рила

Десислава Панайотова-Янкова
04.07.2011
размер на текста:

На сесията присъстваха и преподавателите от местното училище. Снимка: dennews.bg

Вариант за връщане на децата от Рила в местното училище ще търсят на среща учителите от школото, родители и общинското ръководство. На последната сесия на Общински съвет беше актуализирана стратегията за развитие на образованието, но в присъствието на преподавателите съветниците се държаха като неподготвени за изпит ученици и не успяха да предложат сами план, които да върне интереса на родители и деца към местното училище.
Така наред с гласуването на стратегията, беше одобрено предложението на кмета Георги Кабзимаслки за провеждане на среща между родители, община и преподаватели, на която да се посочат причините, поради които школата в Благоевград са предпочитани пред това в Рила.
Поради липса на достатъчно ученици школото беше преобразувано от средно в основно и придоби защитен статут. Тревогата на преподавателите обаче е, че ако се наложи сливане на паралелки няма да може да се гарантира високо качество на образованието.
„Аз знам, че учителите в ОУ "Аверкий Попстоянов" са професионалисти. Аз съм техен възпитаник, но трябва да се попитаме защо родителите предпочитат да рискуват децата им да пътуват до други градове, да харчат повече пари, но децата им да не учат в Рила. Не е ли една от причините това, че няма комуникация между родители и учители”, смята Кабзималски.
Според самите учители най-често споменаваната причина от родителите, за това да пращат децата си в Благоевград е, че в Рила останали прекалено малко ученици.
Тази година ОУ "Аверкий Попстоянов" са посещавали 105 деца в маломерни паралелки. За следващата е заложена бройката от 75 ученици.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети