Полша заключи: Руски диспечер виновен за смъртта на Лех Качински

DenNews.bg
29.07.2011
размер на текста:

Полският правителствен самолет Ту-154 се разби при опит за приземяване на летището в руския град Смоленск на 10 април 2010 година. Снимка: bTV

Докладът за самолетната катастрофа, при която загина президентът Лех Качински, изготвен от властите в Полша сочи за виновен за катастрофата руският диспечер в Смоленск. Според заключението той е давал неправилни указания на екипажа на президентския самолет Ту-154, който се разби на 10 април 2010 година.
„Диспечерът е давал погрешни указания. Не е имало възможност автоматично самолетът да направи втори кръг над летището преди приземяването. Самолетът е бил технически изправен до момента на сблъсъка със земята", пише в доклада, който бе представен във Варшава, информира news.bg, цитирайки BBC.
Според доклада екипажът на самолета не е реагирал на сигнал на системата за безопасна близост със земята.
Освен това експертите от полската комисия изразяват своята неудовлетвореност от системата за осветление на летището в Смоленск. По думите на Робърт Бенедикт то е било неадекватно.
Полският правителствен самолет Ту-154 се разби при опит за приземяване на летището в руския град Смоленск на 10 април 2010 година. Загинаха всички 96 души на борда, сред които полският президент Лех Качински, съпругата му, политици и висши военни, които бяха тръгнали за честване на годишнина от убийството на полски офицери в Катин.
По-рано Междудържавният авиационен комитет (МАК) представи доклад, в който се посочва, че грешка на екипажа е довела до катастрофата.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети