Процедури ин витро и след 43 г., но без пари от държавата

DenNews.bg
29.07.2011
размер на текста:

Изменение на Наредба 28 на здравното министерство предвижда увеличаване на възрастта, до която жените имат право на ин витро процедури, информира news.bg.
Наредбата, която беше обнародвана в "Държавен вестник" предвижда жените да се подлагат на ин витро до влизането им в менопаузата. Досега границата беше до навършване на 43 години.
Процедурите след 43 години обаче няма да се финансират с държавни средства от Фонд „Асистирана репродукция". Причината е, че с напредването на възрастта рязко намаляват шансовете за забременяване и така обществените средства не могат да бъдат максимално ефективно изразходвани.
С промените в наредбата за първи път се въвежда възрастова граница от 51 години за забременяване с донорски яйцеклетки. В момента подобно ограничение няма и това създава рискове за раждането и отглеждането на едно дете от родители в прекалено напреднала възраст.
С проекта се въвеждат и редица технически изисквания, на които трябва да отговарят центровете и лабораториите за асистирана репродукция. Целта е да се гарантира максимално безопасността и ефикасността на процедурите за пациентите.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети