Напусна ни Димитър Паница

DenNews.bg
29.07.2011
размер на текста:

Димитър Паница Снимка: Капитал

На 80-годишна възраст след продължително боледуване в Париж почина журналистът Димитър (Дими) Паница.
Дими Паница напуска България през 1948 г. и прекарва по-голямата част от живота си между Западна Европа и САЩ. След като за кратко работи в Париж, през 1952 г. се премества в САЩ и започва работа в редaкцията на списание Reader’s Digest. В средата на 60-те той оглавява Европейският редакционен офис на списанието, отговарящ за публикациите от Европа, Близкия Изток и Африка. Той се пенсионира през 1994 г. от списанието, където последно е заемал поста заместник-главен редактор.
Бившият политически емигрант се връща в България веднага след падането на комунизма, за да основе и подкрепя финансово десетки граждански инициативи.
Паница е основател на "Свободна и демократична България" през 1991 г., в чиито дейности са "Социален комплекс "Св. София" - в помощ на бездомни деца и младежи; организиране на международна конференция "Карнегиевата анкета и Балканите днес"; програма "Гражданско общество", включваща учредяването на "Джуниър ачийвмънт" - България, програми за журналистически обмен на Балканите, Българското училище за политика, програма "Студентски дискусионни клубове"; ежегодните журналистически награди "Паница" в продължение на 10 години; последвалата я ежегодна награда за гражданска доблест, създаване на Outward Bound® - България; превенция на наркомании; издания, свързани с гражданските права, приемната грижа; семинари, хуманитарна помощ и стипендии...
За активната си работа за укрепването на гражданското общество в България е бил удостоен с медал "За заслуга" на Съвета на Европа, орден "Стара планина"- първа степен, и титлата "Кавалер на Ордена на Почетния легион на Френската република", информира dnevnik.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети