Военният лидер на бунтовниците в Либия падна убит

DenNews.bg
29.07.2011
размер на текста:

Юнис беше замесен в спор за лидерството на бунтовническите сили, тъй като някои бунтовници трудно приемаха факта, че до неотдавна той е бил близък с Кадафи. Снимка: reuters

Военният лидер на бунтовническите сили в Либия командир Абдел Фатах Юнис е бил убит, докато се връщал от фронтовата линия към Бенгази, съобщават световните медии, цитирани от dnes.bg.
Убити са и телохранители на командира на бунтовниците. Съобщението на смъртта на Юнис беше потвърдена от председателят на Преходния национален съвет Мустафа Абдел Джалил.
Юнис е пътувал към Бенгази, за да се яви пред съдебна комисия, разследваща военни въпроси. По непотвърдена информация той е трябвало да бъде разпитан във връзка със слухове, че е водил тайни преговори с представители на режима на Муамар Кадафи.
По думите на Джали ръководителят на въоръжената група, която е стреляла срещу Юнис, е бил арестуван от бунтовническите сили за сигурност.
Абдел Фатах Юнис бе част от групата, участвала в преврата през 1969 г., който доведе Муамар Кадафи на власт, припомня Ройтерс. Той беше министър на вътрешните работи, докато през февруари тази година премина на страната на бунтовниците.
Юнис беше замесен в спор за лидерството на бунтовническите сили, тъй като някои бунтовници трудно приемаха факта, че до неотдавна той е бил близък с Кадафи.
Абдул Джалил описа Юнис като "един от най-големите герои на революцията от 17-и февруари" – датата, която маркира началото на протестите срещу режима на Кадафи, посочва ДПА.
Скоро след като смъртта на бунтовническия лидер беше обявена, три експлозии разтърсиха центъра на либийската столица Триполи, информира още dnes.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети