Трайков спокоен за горивата, с държавния резерв имаме за 6 месеца

DenNews.bg
28.07.2011
размер на текста:

Въпреки уверенията, че покачване на цените няма да има, потребителите имат своите страхове. Снимка: corbis

С количествата горива от държавния резерв България има осигурен запаз за около шест месеца. Това изчисли днес икономическият министър Трайчо Трайков пред Нова телевизия във връзка със блокирането на работата на „Лукойл”, заради отнетия от Агенция „Митници” лиценз.
По думите на Трайков количествата от държавния резерв ще бъдат освободени на пазара само в краен случай. Няма никаква причина за поскъпването на горивата и всеки скок ще бъде просто спекула, смята още министърът.
Държавния резерв е достатъчен за нормално потребление за 85 дни, но той е само 40% от общото количество на налични в държавата горива.
Според Трайков вносът е либерализиран, в България има 420 вносители, а в региона има достатъчно горива, които могат да се внасят.
„Пазарът на горива може да съществува спокойно без "Лукойл", заяви още Трайков, като подчерта, че предприятието има голямо значение като структуроопределящо и като най-голям работодател в Бургас.
Той не пожела да коментира дали по закон от Агенция „Митници” са могли да дадат 2-месечен гратисен период, в който предприятието да набави необходимите измервателни уреди без да се стигне до отнемане на лиценза.
„Това не е моя работа. Няма никаква пречка след като „Лукойл” отговори на изискванята да бъде върнат лиценза”, каза още Трайков.
Вчера шефът на Агенция „Митници” Ваньо Танов блокира два склада на „Лукойл” и те не могат да приемат и да изваждат продукция, тъй като не отговарят на изискванията на Закона за акцизите.
Прекратените лицензи са за управление на данъчни складове Нефтохим Бургас и Нефтен терминал "Росенец".
При митническа проверка стана ясно, че в рафинерията не са монтирани задължителните измервателни уреди, които да отчитат точните количества горива, пуснати на пазара. По закон данъчните складове функционират на принципа: налози се плащат, след като стоките тръгнат към пазара. Така, на практика, ако няма измервателни уреди, всеки собственик на склад може да обявява каквито количества поиска и да си спести плащането на акциз.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети