Експерти твърдят: данните от преброяването са чиста загуба на пари

dennews.bg
28.07.2011
размер на текста:

Получените от преброяването на населението данни не могат да дадат достоверна картина на обществото ни. Това е оценката на експертите от Центъра за демографска политика (ЦДП).
От неправителствената организация искат довършване на преброяването с нова контролна анкета или извадково изследване. Това е необходимо заради безпрецедентно високите нива на отказали да определят своя етнос, майчин език и вероизповедание.
Липсата на тази информация прави данните неизползваеми. Експертите попитаха защо се харчеха парите за преброяването, след като дори не можем да знаем етническия и религиозния състав на населението.
Доц. Димитър Аркадиев от ЦДП даде за пример факта, че цели 22 % не са определили вероизповеданието си, а това досега не се е случвало и е непознато в световен мащаб. Около 9 % пък са неопределилите се като етнос и майчин език. Това са около 700 хиляди души.
Заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов допълни, че според данните християните у нас са 4,4 милиона души. Ако трябва да се вярва на тези данни, ще се окаже, че скоро България ще е първата нехристиянска държава в Европейския съюз. Затова искаме ново контролно засичане на данните, вижда се, че те не са надеждни, обобщи Костадинов.
Според председателя на Центъра за демографска политика Искрен Веселинов тези данни са опит за избягване на евентуална обществена паника от застаряването на населението и увеличаването на дела на циганите. Как обаче бихме могли да планираме процесите, когато дори се крием от данните, попита Веселинов.
Проф. Петър Иванов се позова и на неточности в преброителната карта и оспори цялостната методика на преброяването. Демографската катастрофа е факт, обобщи проф. Петър Иванов. Ако слушаме НСИ, циганите са намалели с 14 % спрямо предното преброяване и до няколко десетилетия ще изчезнат, иронично отбеляза Иванов. По думите му НСИ подценява дори средната интелигентност на хората.
Заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов запита на кого да вярваме – на цифрите на НСИ или на очите си. Според него нищо вече не може да скрие неграмотността, която явно е наш национален феномен, както е и в някои африкански държави. 25 % от циганите не могат да четат и пишат, припомни Костадинов.
С тези темпове на застаряване след 20 години 1/3 от населението на България ще е в пенсионна възраст и няма да има кой да работи. Няма да има кой да изработи пенсиите на утрешните пенсионери – държавата просто ще фалира, категоричен бе Костадинов.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети