Косовски полицай е убит при граничен пункт Бренявик

dennews.bg
27.07.2011
размер на текста:

Снимка: Ройтерс

Косовски полицай, който е участвал в престрелка на граничен пунк Бърняк е бил ранен, а късно снощи е починал. През нощта друг униформен е бил ранен от ръчна граната, предадоха Ройтерс и ДПА.

Напрежението между Косово и Сърбия нарасна, а оттам и международното недоволство, след като вчера косовски полицаи поеха контрола върху два гранични пункта в района на Митровица с цел налагане на ембарго за внос на сръбски стоки. Решението беше взето като отговор на Белград, който не признава косовските митнически печати.

Местните сърби препречиха пътя и оказаха въоръжена съпротива на косовските полицаи. Това наложи мобилизирането на силите на НАТО, за да се намесят при необходимост. В тези области са разположени подразделения на миротворческите сили на НАТО.
Остра критика бе отправена и към Косово от страна на САЩ и ЕС заради опита да блокира границата със Сърбия, без тези действия да са съгласувани с тях.
САЩ призоваха властите и на двете страни да направят всичко възможно, за да бъде намалено напрежението.
САЩ изразяват съжалението си, че действията на косовското правителство за поемане на контрола над митническите пунктове в Северно Косово не бяха съгласувани с международната общност, заяви говорител на държавния департамент на САЩ. Призоваваме правителствата на Сърбия и Косово да продължат да работят усилено за нормализирането на настоящата ситуация, а всички страни да се въздържат от насилие, се казва още в съобщението.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети