Черният рицар от Осло описал стъпките си до атентата в дневник

DenNews.bg
25.07.2011
размер на текста:

Норвегия и светът плачат за загиналите. Снимкa: AP

Извършителят на нападението по време на младежки събор на норвежкия остров Ютьоя, при което загинаха 93-ма души, е описал стъпките си до атентата в дневник, който завършва с думите „22 юли:Стартирах взривовете в предварително определените места. Имам материал за поне 20 взрива. Това ще бъде всичко или нищо... Това ще е първият бал с маски тази есен, ще се облека като полицай. Пристигам с пагони :-) Ще бъде страхотно, хората ще са много шокирани Отделна бележка: представи си, ако силите за сигурност ме посетят през идните дни. Сигурно няма да ме разберат и ще ме сметнат за терорист, хаха.", информира dnevnik.bg.
Дегизиран като полицай Андреш Брейвик, който уби десетки младежи от летния лагер на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя, е стрелял час и половина, преди да се предаде на екипа от специалните полицейски части.
Брейвик ще бъде изправен пред днес съда, който трябва да вземе решение относно пускането или оставянето му във временния арест. Адвокатът му съобщи, че клиентът му иска да застане пред съда в униформа, но не уточни каква. Брейвик иска да обясни публично защо е действал по този начин. Според норвежки медии полицията ще поиска заседанието да е закрито, информира news.bg.

Целта на атентатора Брайвик била нов кръстоносен поход. Снимка: telegraph.co.uk


В резултат на двете атаки на 22 юли загинаха 93-ма души. Някои от лагеруващите на остров Ютьоя все още не са намерени, а спасителите в Осло продължават да търсят тела под разрушените сгради. Властите смятат, че броят на жертвите може да се окаже по-голям от обявения.
Полицията обяви, че Брейвик поел отговорността за двете нападения и е заявил, че е действал сам.
Началникът на норвежката полиция Свейнунг Спонхайм поясни, че максималната присъда, която нападателят може да получи за двете атаки според норвежките закони, е 21 години.
Адвокатът на Брайвик заяви, че клиентът му е действал сам и че е искал да атакува обществото и неговата структура, за да промени начина, по който функционира.
От негова гледна точка, за да стане това, той е трябвало да предизвика революция, обясни по обществената телевизия адвокат Гейр Липестад, съобщи и vesti.bg.
Брайвик признава фактите и за двете атаки, но не приема криминална вина, уточни на пресконференцията Спонхайм.
Норвежките медии съобщават, че терористът се е сдобил с оръжието си по законен път. За това той разказва в подробния дневник за подготовката за терористичния акт, съдържащ се в неговия манифест, публикуван в интернет само няколко часа преди трагедията.
На младежкия събор на остров Ютьоя е трябвало да има охрана от един полицай, но не известно дали той е бил там, когато Андерс Беринг Брейвик открил огън с автомат срещу събралите се младежи, съобщи Ройтерс.
Този факт допълва поредицата от "случайности", заради които специалният екип на полицията за борба с тероризма пристигнал на острова 85 минути след като било получено съобщение за стрелбата, посочват световните агенции.
 

Полицията е закъсняла фатално при пристигането на остров Ютьоя. Снимка: AP

На екипа са били необходими 30 минути, за да се придвижи до острова с автомобил, тъй като полицейският хеликоптер не бил готов за полет.
При пристигането полицаите се опитали да пресекат канала между сушата и острова с лодка, която не била достатъчно голяма, за да побере всички членове на екипа заедно със снаряжението им.
Това наложило допълнително забавяне, докато бъде намерен по-голям катер.
След кървавата баня край Осло стрелецът е с две обвинения
Когато се предал на полицаите, Брейвик разполагал с голямо количество муниции за автомата и пистолета, с които бил въоръжен.
Брейвик, който твърди, че е тръгнал на "кръстоносен поход" срещу исляма и "демократите комунисти", доубил някои от ранените с изстрел в главата. Освен за убийствата на Ютьоя, Брeйвик е обвинен и за бомбен атентат, извършен няколко часа преди нападението на острова, пред зданието, в което се намира канцеларията на норвежкия премиер в центъра на Осло.
Вчера Норвегия почете паметта на загиналите и се помоли за оцеляването на ранените и пострадалите.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети